Pakket week 18 2025

Wouter over de groententeelt van de voorbije maanden
In de loop van april kwamen we met de groententeelt op kruissnelheid. Zowel in de serre, als buiten op de groentevelden.
In de serre is er veel te oogsten (paksoi, warmoes, vele soorten sla, venkel, rucola … en de rode biet komt eraan). Na het oogsten wordt er bemest met onze boerderijcompost en daarna kunnen ook de zomervruchten uitgeplant worden: courgette, paprika en tomaat gingen gezwind de grond in. De komkommer werd al voorgezaaid en staat klaar in de opkweek, ze werd nog niet uitgeplant in volle grond.
Op de velden buiten gingen we reeds in februari aan de slag met het bemesten, winteronkruiden wegkrijgen en de eerste grondbewerkingen. In maart werd er al wat gezaaid en geplant en in april werd dit uitgebreid verder gezet. Onze eerste oogst buiten waren de radijzen. Daarvan zijn nu twee bedden afgeoogst. De komende weken komen er nog 3 bedden aan. Bij de buitenoogsten komt daar lente-ui, spinazie en paksoi bij. Op de Chinese kolen, spitskolen is het nog even wachten. Verder zijn er nu 4 zaaiingen wortels, goed voor samen 15 bedden van telkens 60 meter. In juni verwachten we onze eerste busselwortels. Heerlijk!
Het zijn mooie dagen met weinig regen. Dus wordt het ook droog op het veld. Gelukkig zijn we goed uitgerust om water te geven aan de gewassen en zaaiingen die het nodig hebben.
Tussen alle oogst en veldwerk hadden we afgelopen zaterdag ook onze jaarlijkse
algemene vergadering. Op de agenda stond een rondleiding, een terugblik op 2024
met focus op de overdracht van het erf. Met de aandeelhouders stonden we na het
formele gedeelte (goedkeuring van de cijfers en bestuurders) ook nog stil bij
wat 2025 ons zal brengen. Het was een fijne editie waar we ook een aantal
(nieuwe) aandeelhouders voor het eerst mochten verwelkomen!
Hou jullie kloek,
Smakelijk,
Wouter
Samenstelling pakket
Klein: rode eikenbladsla, venkel en radijs van eigen Zonnekouterland (Vroente); asperges van ’t Goed ter Heule, gekleurde wortel van Livinushof, komkommer van Vermeulen en champignons van Chamrova.
Groot: rucola, rode eikenbaldsla, venkel en warmoes van eigen Zonnekouterland (Vroente); koriander van de Kollebloem (Vroente); bloemkool van Ourobouros; asperges van ’t Goed ter Heule; komkommer van Vermeulen; gekleurde wortel van Livinushof; pastinaak (Be).
Gemengd: rucola, venkel en paksoi van eigen Zonnekouterland (Vroente); koolrabi van Kollebloem (Vroente); appel ariane en Bellebio (Fr); mispel (Es) en appelsien (Es).
Fruit: appel ariane en Bellebio (Fr); mispel (Es), kiwi (It), en appelsien (Es).
Brood: gist: speltpur ; fantasie: walnoot ; desem: zonnepit van Bakkerij Himschoot