Pakket week 5 2024

Calendar icon 01.02.2024
photo

Arne over het perspectief van de Zonnekouter op de boerenprotesten

Terwijl ik mijn dochter naar oma en opa breng en erna naar de Zonnekouter rijd, gaat het op de radio over de boerenprotesten. Ik wil er het een en ander over vertellen vanuit ons perspectief. De protesten zijn complex en niet eenduidig. Vele boeren staan er omwille van vele redenen. Wat wel duidelijk is, is de gedeelde frustratie omwille van een te hoge druk door regelgeving, onzekere marktsituaties enzovoort, die het normaal functioneren van  een landbouwbedrijf moeilijk maken.

Maar hoe komt het en ervaren wij het ook zo? Een groot probleem is dat onze Vlaamse en bij uitbreiding de hele Europese landbouw de afgelopen decennia gestuurd is richting een grondstoffenleverancier van een landbouwindustrie. ‘Grondstoffen’ klinkt als een term uit de mijnbouw en zo is de situatie wel een beetje in mijn ogen want in het proces naar opschaling, productiestijging door buitenproportioneel gebruik van kunstmest, drijfmest en pesticiden is de werkelijke grondstof, namelijk onze bodem en  het volledige ecosysteem er omheen, ontmijnd. Onze politiek en ook de meest gangbare belangenorganisatie stuurde hier op aan en zo is ‘de Vlaamse boer’ een wereldspeler geworden die qua prijs moet concurreren tegen een boer aan de andere kant van de wereld waar bijvoorbeeld grondprijzen en loonkosten lager zijn en de regelgeving soepeler.

De gevolgen van een uitgeputte bodem en ecosysteem zijn al lang duidelijk, maar de laatste jaren ook in onze spreekwoordelijke achtertuin merkbaar. Het huidige landbouwmodel loopt tegen zijn uiterste grenzen aan en er moeten zaken veranderen. Iedereen is het eens maar waar begin je en wie begint er? Dit is zowat de situatie waar we nu inzitten. Er klinkt van alles. Er is gebrek aan politieke wil, gebrek aan financiële middelen, de regels zijn te streng, de regels zijn te soepel…

Wat ik al geleerd heb in de jaren dat ik de biologische landbouw heb leren kennen, is dat op verandering niet gewacht moet worden van buitenaf of hogerop. De politiek is bij uitstek volger en geen voorloper. De echte verandering komt vanuit mensen die initiatief nemen en zo is De Zonnekouter en de hele sector van de biologisch dynamische landbouw ontstaan. Een impuls van An en Walter om een landbouwbedrijf op te zetten die toekomstgericht is, niet alleen, maar vanaf het begin gedragen door directe consumenten om hun heen. Die impuls kwam niet alleen vanuit een persoonlijk passie voor een gezonde landbouw maar ook omdat ze toen al inzagen dat het anders moest. Waarden die daarbij belangrijk zijn is grondgebondenheid in goede verhouding met de natuurlijke omgeving en een lokale economie door een afzet met korte keten en correcte prijszetting. Het zijn juist deze waarden waar de hele landbouw en politiek nu op vast loopt.

Dit jaar vieren we dat de Zonnekouter als boerderij 23 jaar en als coöperatie 10 jaar oud is.
Een grote dankuwel aan jullie als klant, coöperant en sympathisant om direct bij te dragen aan een landbouw met toekomst.

Groetjes, Arne 

Samenstelling pakket

Klein: winterpostelein en savooi van eigen zonnekouterland (Vroente); chioggio en knolselder van de Kollebloem (Vroente); bataat van Staelens; zuurkool (Nl) en koolrabi (It) via Biofresh.

Groot: veldsla van eigen zonnekouterland (Vroente); groene pompoen van Akelei, chioggio  De Kollebloem (Vroente); bataat van Staelens; pastinaak van Bleys; wasabino van Groenlof; lange sjalot van Livinushof; witloof van Vander Hauwert; wortel (Be) via Biofresh.  

Gemengd: prei van eigen zonnekouterland (Vroente); aardpeer van De Kollebloem (Vroente); groene pompoen van Akelei; kastanjechampignons van Noppe-Duyck; jonagold en conference van De Fruittuin; clementines (It) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

Fruit: jonagold en conference van de Fruittuin, avocado (Es), wijnappelsien (Es), clementines (It) en pompelmoes (Es) via Biofresh

nieuws
Pakket week 50 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 49 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 48 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 47 24
Lees meer