Pakket week 27 2024

Calendar icon 04.07.2024
photo

An over het zomerregime op de boerderij

Het zomerregime begint; de puzzel is gelegd zodat ieder van ons er wel eens tussenuit kan, terwijl de thuisblijvers een tandje bij zetten. Er moeten immers nog najaarsgewassen gezaaid, geplant en gewied, het onkruid blijft welig groeien, de zomeroogsten beginnen en ook de verkoop ligt niet stil. Gelukkig zijn we met genoeg doorwinterde medewerkers in de Zonnekouterploeg, zodat elk van ons wel een backup heeft die zijn/haartaken kan overnemen. Toch wel een meerwaarde die de coöperatieve samenwerking biedt, vergeleken met ‘de tijd van toen’, toen we er met ons gezinnetje enkel in de winter een weekje op uit konden!

Buiten op het groenteland kunnen we echt niet klagen. We horen van heel wat collega’s die op zwaarder land boeren dat het zaad niet kiemt in de natte kleffe grond, dat hun tomaten ziek worden, dat de slakken niet te stuiten zijn, en dat ze hopeloos achter geraken met wieden en planten. Onze zandgrond daarentegen heeft minder last van nattigheid, ze houdt het water niet goed vast (lastiger in droge jaren!) waardoor de bodem vlug luchtig en kruimelig is. Wat slakken dan weer minder aangenaam vinden. Alleen blijft de groei dit jaar wat achterop door de koudere temperaturen en het late zaaien; maar gelukkig heeft de voorbije week alle gewassen een warm duwtje in de rug gegeven!

Nu zien we een mooie aardappeloogst aankomen (de planten groeiden dit jaar vlugger dan de coloradokevers!), de tomaatjes beginnen langzaam te kleuren, de snijbonen geraken goed op gang, de komkommers geraken uit hun koudekramp en beginnen aan de sprint omhoog, en de venkel buiten is zo mogelijk nog mooier dan die uit de serre. Kortom: de zomer ziet er veelbelovend uit. 

Geniet ervan! An

Samenstelling pakket

Klein: eikenbladsla, rucola, venkel, spinazie van eigen Zonnekouterland (Vroente); coeur de boeuf tomaat (Vandendriessche); koolrabi (Be); komkommer (Be)

Groot: kropsla, rucola, venkel, spinazie, snijbonen van eigen Zonnekouterland (Vroente); coeur de boeuf tomaat (Vandendriessche); aubergine (Vermeulen); komkommer (Be)

Gemengd: venkel, busselwortel van eigen Zonnekouterland (Vroente); warmoes van Ourobouros (Vroente);  tomaat (Vandendriessche), rode biet (Be), appel maribelle (Be), Pompelmoes (Es), Druif Black magic (It), abrikozen (It)

Fruit: bessen van Ourobouros (Vroente); kersen (Boomgaardstichting Limburg); appel maribelle (Be), appelsien (Es), nectarines (It)

Aardappel Spunta (It) (de onze waren net niet klaar, volgende maand volop!)

nieuws
Pakket week 28 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 26 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 25 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 24 2024
Lees meer