pakket week 48 2023

Calendar icon 30.11.2023
photo

Deze week kruipt An strijdvaardigheid in haar pen tegen de nieuwe GGO wetgeving:

KIES MEE VOOR GGO-VRIJE VOEDING EN TEKEN DE PETITIE!

Gisteren trok ik samen met Arne en 75 ander bioboer.inn.en en vertegenwoordigers van duurzame boerenorganisaties naar Brussel. Vanuit een diepe verontwaardiging over wat agrogiganten als Bayer/Monsanto, Syngenta en BASF met hun machtige lobby in de Europese wetgeving in sneltreinvaart proberen goed te keuren, door te schuiven onder de mat, zonder dat het bij de publieke opinie geraakt: de deregulering van de nieuwe GGO’s (NGT’s), het vrijpleiten van de strenge regelgeving hierrond.

Ze hebben immers nieuwe technieken ontwikkeld in het GGO-verhaal (NGT, New Genomic Technics genoemd), die ‘minder ingrijpend zijn’, die ‘vergelijkbaar zijn met natuurlijke selectie’. “Kleine stukjes knippen en plakken in het DNA. Daar kunnen jullie toch niks op tegen hebben? Zolang we niet meer dan 20 stukjes knippen en plakken, is het de moeite niet om ons daar druk over te maken, en kunnen we dat toch gewoon erkennen zonder dat dit de strikte GGO-wetgeving moet passeren? Zonder dat we dit nog verder moeten onderzoeken, of moeten etiketteren op voedingsmiddelen die verkocht worden? We gaan toch niet moeilijk doen zeker? Wat klopt dan niet in dit plaatje?”

Ik ben wetenschapper van opleiding, en ken de verleidingen van de stiel, alsook het gebrek aan ethisch denken in de sector, en de ongebreidelde mogelijkheden de we denken te kunnen. Als bioboerin teel ik al 30 jaar groenten, ik zaai ze, zie ze groeien, oogst ze als een trotse moeder en teel van enkele soorten bedrijfseigen zaad. Het heeft me iets heel anders geleerd:

Planten groeien en ontwikkelen zich aan hun omgeving. Hierin zit een grote wijsheid, die we als mens (nog?) niet kunnen vatten, en die mij nederig maakt. Die samenhang, die verbondenheid binnen en buiten de plant, waaruit onze vitale voeding mag ontstaan, in een proces dat al 10000 jaar aan de gang is, op het ritme van de natuur. Als je een landbouwgewas zaait met een rijke genetische basis, zie je al gauw dat de ene plant beter reageert op jouw boerderijland dan de andere; daar ga je dan mee verder. Op die manier kun je als boer doorheen de jaren je gewas altijd maar sterker en vitaler maken en houden. Afgestemd en in evenwicht met haar natuurlijke omgeving. Vrij zaad is een ketting van boerenwijsheid die over generaties heen gaat. Het zaad dat zo van hand tot hand gaat en al duizenden jaren garant staat voor onze dagelijkse voeding.

Genetische technieken gebeuren in het laboratorium, door slimme wetenschappers, weg van die natuurlijke omgeving en van haar wijsheid, weg van die natuurlijke selectie, en aan een veel hogere snelheid dan wenselijk. Het voelt wat als knippen en plakken in de kleuterklas: kijk mama wat ik heb gemaakt! Allemaal verknipte plantjes: een tomaat die bloeddrukverlagend werkt, een mais die ander zetmeel produceert die tot lijm kan dienen. En hun grootste belofte: pesticiden reduceren door inbouwen van resistentie tegen pathogenen. Goed hé?

Ondertussen is al gebleken dat de huidige GGO’s niet geleid hebben tot minder gebruik van pesticiden, maar eerder tot verzwakking van gewassen, mindere weerbaarheid tegen wijzigende omgevingsomstandigheden. Maar hoera, daar heeft die agrogigant dan ook weer de juiste maar prijzige middeltjes voor. Het heeft veelal geleid tot schrijnende armoede bij boeren in het zuiden. En willen we wel een bloeddrukverlagende tomaat, geproduceerd door dezelfde agrogigant die heel de voedingsindustrie in handen heeft, die voedsel verwerkt met teveel toevoegingen, zouten en suikers, dat haar vitaliteit kwijt is, en mede aan de oorzaak ligt van die verhoogde bloeddruk?

En wat als die kleefzetmeeleigenschap inkruist in onze voedingsmais?

Zulke ingrepen willen doorvoeren zonder ook nog maar onderzoek te willen doen wat er gebeurt als je die ‘verknipte’ gewassen die in een steriel labo ontwikkeld worden ‘loslaat’ in een natuurlijke omgeving: wetenschappelijk totaal onverantwoord!

Wat de agrogiganten willen is duidelijk: door patenten macht en controle over ons levend zaad, over de landbouw, over onze voeding uit te oefenen, en hiermee hopen geld verdienen.

Dit is een regelrechte aanslag op de vitaliteit van ons zaad én van onze voeding. Op de toekomst van onze biolandbouw. Op onze vrijheid van zaadteelt (boeren lopen met deze nieuwe wetgeving het risico op claims van biotech bedrijven). En op de evenwichten in het natuurlijk milieu, dat het momenteel al moeilijk genoeg heeft. Alles wat daaraan raakt, raakt ons in ons hart, in onze essentie.

Het fnuikt ook onze vrije keuze: als genetisch gemodificeerde producten  niet duidelijk geëtiketteerd zijn, kunnen consumenten niet meer vrij kiezen of ze die al dan niet willen kopen. Uit onderzoek blijkt dat 86% van de Europese consumenten die keuzevrijheid wel wil. Maar toch dreigt het nieuwe wetsvoorstel te worden goedgekeurd… Dit is dus ook een aanslag op onze democratie!

Help ons het tij te keren, doe nu mee met de mailactie aan onze Europarlementsleden op www.demeter.be, en verspreid de boodschap!

Uw strijdvaardige bioboerin, maar toch met een bang hart, An

Samenstelling pakket

Samenstelling pakket

Klein: selder en groenlof van eigen zonnekouterland (Vroente); butternut van Ourobouros (Vroente), bataat van Groenlof, kastanjechampignons van Chamrova, pastinaak van ’t Ambrozijn.  

Groot: veldsla, roodlof, prei, kervel, spruitjes, en venkel van eigen zonnekouterland (Vroente); chiogio van De Kollebloem (Vroente); raapjes van Lincelam, pastinaak van ’t Ambrozijn en oesterzwam van Noppe-Duyck.  

Gemengd: veldsla en selder van eigen zonnekouterland (Vroente); bataat van Groenlof, kastanjechampignons van Chamrova, topaz appel van De Fruittuin, kiwi gold (It) en clementines (It) via Bioffresh.  

Fruit: topaz appel en doyenne peer van de Fruittuin, clementines (It), kiwi (It) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh

EINDEJAARSREGELING VOOR DE GROENTENPAKKETTEN

Naar goede gewoonte leggen we in de kerstvakantie onze Zonnekouter-activiteiten op een laag pitje: even een welverdiende winterrust.

De boerderijwinkel is twee weken dicht, en we maken 2 weken geen pakketten. In de plaats verwennen we jullie extra voor en na met een Kerstpakket en een Nieuwjaarspakket, telkens ter waarde van 2 pakketten. In het Kerstpakket zitten een extra dosis bewaargroenten en droogwaren waar jullie een eind de kerstvakantie mee doorkunnen. In het Nieuwjaarspakket zitten eveneens lekker extra’s droogwaren en bewaargroenten.

Concreet:

-    22 dec: Kerstpakket: het laatste pakket van 2023 met extra verrassingen ter waarde van het gemiste pakket van 30 dec.

-    12 januari: Nieuwjaarspakket: het eerste pakket van 2024 met extra lekkers ter waarde van het gemiste pakket van 6 januari.

Voor de tweewekelijkse pakketten wordt het normale regime verder gezet: wie een pakket heeft in de even weken zal ook in 2023 in de even weken een pakket ontvangen; even zo voor de oneven weken. 

nieuws
Pakket week 29 2024
Lees meer
nieuws
Zonnekouter opinie op Terzake reportage
Lees meer
nieuws
Pakket week 28 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 27 2024
Lees meer