Pakket week 46

Calendar icon 16.11.2023

Arne vertelt deze week over de regen, de koeien en hoe het leven hier gewoon verder gaat op de boerderij.

Hier op de Zonnekouter bleven we voorlopig gespaard van de overstromingen, hoewel het toch nipt was. Met een zware pomp pompten we water van de gracht achter de winkel over de straat in de andere gracht om te voorkomen dat het binnenliep in het zaaltje en de bureau.

Dinsdag haalden we de koeien van de weide en brachten ze op stal omwille van de aanhoudende regen. Er staat nog steeds genoeg gras en de koeien zelf kunnen er wel tegen met hun dikke wintervacht maar om de graszode niet kapot te laten trappelen kozen we er voor om ze toch binnen te halen. Wie weet dat ze later op het seizoen, wanneer het iets droger is, toch nog het laatste gras in de weide kunnen grazen.

We kiezen er bewust voor om ook op maaiweides de koeien te laten grazen. Vaak hebben we genoeg wintervoer van de eerste snedes en kunnen we de laatste snede gras in september gewoon laten staan. Met een flexibele omheining zetten we de percelen af, vaak ingedeeld in kleinere percelen en zo gaan de koeien van het ene stukje naar het andere. Hierdoor kunnen we ze tot laat in de herfst buiten houden zonder dat er schade aan de grasmat is. Ook ecologisch en economisch is het een voordeel omdat er op die manier minder tractoruren nodig zijn om het gras te oogsten.

Ook bij hevige regenval gaat het werk hier gewoon door. Er staan nog veel prei, spruiten en wortelen die verder geoogst worden. Regenbroek en regenvest aan en naar buiten. Zeker voor de wortelen willen we graag het tempo hoog houden; door het vochtige weer dreigen ze te gaan rotten op het land en dat willen we toch koste wat het kost vermijden. Snel oogsten is de boodschap. Met de tractor kunnen we al langer niet meer op het land en nu wordt het ook met kruiwagens te moeilijk. Het zijn zware bakken om te sleuren, vaak wegzakkend in de modder. Maar het heeft ook wel iets heroïsch om samen te staan ploeteren in de modder; alles voor onze klanten!

Smakelijk, Arne 

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei, savooi en wortel van eigen zonnekouterland (Vroente); chioggio en knolselder; van de Kollebloem (Vroente)

Groot: veldsla, selder, prei, wortel, savooi en paprika van eigen zonnekouterland (Vroente); butternut van Ourobouros (Vroente); aardpeer van de Kollebloem (Vroente); bataat via Biofresh.

Gemengd: venkel, spruitjes en wortel van eigen zonnekouterland (Vroente);hokkaido pompoen van de Kollebloem (Vroente); elstar van De Fruittuin, clementine (Es), avocado (Es) en pompelmoes (It) via Biofresh.

Fruit: elstar van de Fruittuin, avocado (Es), appelsien (Es), kiwi gold (It) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh

Film op de Zonnekouter op vrijdag 24 november

In het kader van Food Film Festival van Voedsel Anders Vlaanderen tonen wij de film Sur Le Champ.

Een film die gaat over; Wat als we nu eens beter gingen produceren, in de plaats van altijd meer? In de marge van de grootschalige landbouw evolueren steeds meer boeren, zowel in hoge- als in lage-inkomenslanden, naar een geloofwaardig alternatief model: duurzame familiale landbouw.

Nabespreking zal er zijn met de boeren!

Inschrijven is aan te raden en kost 5euro die integraal gaat naar Land In Zicht!

nieuws
Pakket week 24 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 23 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 22 2024
Lees meer
activiteit
Diermonoloog van de KOE
Schrijf je in