pakket week 4

Calendar icon 27.01.2023

Wouter over 100 boeren die het duurzame en nieuwe landbouwmodel vormgeven

Afgelopen dinsdag kwam ik moe maar tevreden thuis. De oorzaak was niet een dag hard labeur op het veld. Maar wel een dag vol ontmoeting en uitwisseling tussen jonge, oude, nieuwe, ervaren en minder ervaren bio boeren. Samen met An en Arne trokken we naar een kasteel in Dilbeek om samen met collega’s en boer.innen in opleiding na te denken over het boer zijn in de toekomst. Heel verfrissend en inspirerend. De verschillende sprekers en workshops lieten ons nadenken over de impulsen die de boer geeft aan de omgeving waarin hij werkt. Gezamenlijk stonden we stil bij hoe boeren mee de cultuur en de maatschappij vorm geven. En hoe boeren dit ook in de toekomst moeten blijven doen.

Maar dus: ik kwam thuis, moe maar tevreden en vol energie en met een zeker optimisme over de toekomst van de landbouw. Op het nieuws ’s avonds hoorde ik echter dat iemand een eredoctoraat kreeg voor haar onderzoek en haar pleidooi voor biodiversiteit.

Ik tracht hieronder kort samen te vatten wat haar punt is:

“Op dit ogenblik zijn er 8 miljoen soorten dieren en planten, we staan op het punt om 1 miljoen soorten te verliezen omdat ze met uitsterven bedreigd zijn. Met deze soorten verliezen we de biodiversiteit die cruciaal is voor alle leven.”. De onderzoekster in kwestie haalde aan dat de intensieve landbouw een sleutelrol speelt bij het verdwijnen van al deze soorten. Haar oplossing is dan ook het herdenken van het intensieve landbouwmodel.

Even werd mijn optimisme van die dag getemperd. Maar toen dacht ik met een glimlach terug aan de 100 boeren waarmee we vandaag samengekomen waren. Boeren die het duurzame en ‘nieuwe’ landbouwmodel waarover de onderzoekster het had al in de praktijk vormgeven. Boeren die ook in de toekomst zullen blijven zoeken hoe het nog beter – nog duurzamer – kan.

Ik ben trots om als boer op de Zonnekouter – gesteund door jullie, onze klanten – ook mee deze kleinschalige en duurzame landbouw van de toekomst verder vorm te geven!

Smakelijk, Wouter


Samenstelling pakket

𝗞𝗹𝗲𝗶𝗻: prei van De Zaailing, spruitjes van Niemegeers, pompoen sweet dumpling van Jarno Claeys, witloof van Vanderhauwert, broccoli (Es) via Koolmees, raapjes (Be) en wortel (Be) via Biofresh.

𝗚𝗿𝗼𝗼𝘁: prei van de eigen land de Zonnekouter (Vroente), spruitjes en boerenkool van Niemegeers, pompoen sweet dumpling of Futsu Black van Jarno Claeys, witloof van Vanderhauwert, mizuna (Be) en broccoli (Es) via Koolmees, groene selder (Be) en oesterzwammen (Be) via Biofresh.

𝗚𝗲𝗺𝗲𝗻𝗴𝗱: spruitjes en rode biet van de Zaailing, boerenkool van Niemegeers, witloof van Vanderhauwert, appel topaz van de Fruittuin, pompelmoes (Es) en clementines (It) via Biofresh.

𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁: Appel topaz en conference van de Fruittuin, avocado (Es), sinaas morell (Es) en clementines (It) via Biofresh.

nieuws
Pakket week 9 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 8 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 7 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 6 2024
Lees meer