Pakket week 3

Calendar icon 20.01.2023

Arne over de droogtes en de regen

De afgelopen weken hebben we veel regen gehad en velen vroegen me wat dat betekent? Of het goed is of niet? Het is behoorlijk evident om blij te zijn als de zon schijnt en het jammer te vinden dat het regent. Maar iedereen is ondertussen getuige van de droogtes en de gevolgen die we  de afgelopen jaren meemaakten en weet dat onze voedselvoorziening afhankelijk is van de regen. Maar nu is het winter en geen zomer, en dus wordt er voorzichtig gepolst of ik als boer nu blij ben of niet met de overvloedige regen. Uiteraard vind ik het wel ok dat het goed regent, want dat draagt bij aan de watervoorraad die we komend seizoen nodig hebben, zowel in de grond als in onze bassin. Het is al een paar jaar geleden dat onze waterbassin helemaal vol was, terwijl dat vroeger vanzelfsprekend was. Daarnaast zijn we er ook redelijk op voorzien dat het deze tijd van het jaar nat is. De koeien staan op stal en we werken niet of nauwelijks op het land. De groentes die we nu nog oogsten staan in de serre of hangen een meter boven de grond, zoals de spruiten. Met de prei is het een ander verhaal. Die zit in de grond en moet er uit. We zijn hiervoor gemechaniseerd en kunnen rij per rij losschudden. Dit gebeurt met onze lichtste tractor op brede banden om op die manier geen schade te doen aan de bodemstructuur. Maar nu is het te nat en is ook onze kleinste tractor te zwaar voor een waterverzadigde bodem en dus zijn we terug met de spitvork prei aan het losmaken. Vanuit de hoeveelheid werk is het efficiëntieverlies maar de bodem stellen we hier prioritair. Dat de vele regen niet erg is, wil niet zeggen dat ik nu niet blij ben met de zonnige dagen die we de komende periode hebben. Deze voormiddag deed ik met Anne, de stagiaire, een rondje in de serre en daar zien we heel pril de eerste lenteperikelen de jongste spinazie groeit mooi, de postelein is terug aan de groei en we zaaien ook weer de eerste radijzen.

Groetjes

Arne

Samenstelling pakket

Klein:  veldsla en groene selder van eigen zonnekouterland (vroente); champignons van chamrova, zoete aardappel en wortelpeterselie van De Blauwe Spie, bloemkool (Fr) via Koolmees.

Groot: veldsla, daikon van eigen zonnekouterland (Vroente), knolselder van de Kollebloem (Vroente), zoete aardappel van De Blauwe Spie, Witte Kool van Jarno Claeys, bloemkool (Fr) via Koolmees, wortel (Be), prei (Be) en paksoi (Be) via Biofresh.

Gemengd: zoete aardappel van De Blauwe Spie, bloemkool (Fr) via Koolmees,  wortel (Be) en prei (Be) via Biofresh, jonagold van De Fruittuin, moro wijnappelsien (It) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

Fruit: appel jonagold van de fruittuin; mandarijn ((It), kiwi gold (It), pompelmoes (Es), moro wijnappelsien (Es), banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

nieuws
Pakket week 9 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 8 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 7 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 6 2024
Lees meer