Pakket week 3 2024

Calendar icon 19.01.2024
photo

Lien over de teelten van komend seizoen én het winters pakket

Januari beweegt zich snel vooruit. Met het begin van een nieuw jaar start in de landbouw alweer een nieuwe cyclus, een eeuwig durend gebeuren dat ieder jaar opnieuw plaatsvindt, jaar na jaar na jaar, …. Zodra de drie koningen het land uit zijn is een verandering van energie voelbaar. Het gaat nog maar over enkele minuten extra zonlicht per dag, maar toch voel je dat er iets keert, dat een opwaartse energie zich in werking heeft gezet; de belofte van een nieuwe lente.

Het is nu tijd om de laatste hand te leggen aan het teeltplan en om het nodige zaadgoed te bestellen. Het teeltplan staat nu zo goed als volledig vast; nog enkele laatste knopen doorhakken.

Het opstellen van een teeltplan is ieder jaar opnieuw een hele boterham dat het nodige denk- en rekenwerk vergt. Als boer plan je het hele seizoen; van week tot week wordt er vastgelegd wat er wanneer zal gebeuren. De rest van het jaar heb je -bij wijze van spreken- maar uit te voeren. Maar dit betekent wel dat de grote beslissingen tijdens de wintermaanden dienen te gebeuren. En dit vraagt tijd en de nodige aandacht.

Terwijl er wordt gedroomd over verse boontjes, weelderige kroppen sla en sappige tomaten wordt het steeds moeilijker om het pakket samen te stellen. Het aanbod van eigen en inlandse groenten wordt met de week schaarser. Wij zelf hebben nog heel wat prei staan? We zitten net in de helft wat de prei-oogst betreft, waarschijnlijk hebben we genoeg om verder te kunnen tot in april. En er is nog een zeker aanbod aan spruitjes, savooikool, selder, veldsla en postelein. De Kollebloem kan nog even verder met z’n knolselders. Verder is het beperkt. Maar wat er nog overblijft heeft smaak, een eigen verwarmend, doorwinterd karakter. De smaak van het echte.

Je zal merken dat je de komende tijd vaker groenten van verder weg in je pakket kan aantreffen; een schipperen tussen onze eigen winterse groenten gecombineerd met andere groenten om het aanbod gevarieerd en toch verantwoord houden.

Laat het je smaken, Lien. 

Samenstelling pakket

Klein: winterpostelein en groene selder van eigen zonnekouterland (Vroente); pastinaak van Bleys, boterraapjes van Dieleman, andijvie (Fr), venkel (It) en spruitjes (omdat we wegens de vorst de onze zelf niet konden oogsten) (Be) via Biofresh.

Groot: prei van eigen zonnekouterland (Vroente); knolselder van de Kollebloem (Vroente); gekleurde wortel van ’t Livinushof; ovenpompoentjes en paksoi van Groenlof; zuurkool (Nl), andijvie (Fr), warmoes (It), peterselie (Fr) en broccoli (Es) via Biofresh.

Gemengd: prei en winterpostelein van eigen zonnekouterland (Vroente); zoete bataat van Jarno Claeys; pastinaak van Bleys; jonagold van De Fruittuin, kiwi (Gr) en appelsien (Es) via Biofresh.

Fruit: jonagold van de Fruittuin, kiwi (Gr), mandarijn (It), sinaasappel  (It) en banaan (Do, fair trade) via Biofresh

nieuws
Pakket week 9 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 8 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 7 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 6 2024
Lees meer