Pakket week 22 2024

Calendar icon 30.05.2024
photo

Lien over het einde van Voedselteams

Na 28 jaar komt er na deze week een definitief einde aan vzw Voedselteams.

Het was ergens in 1996 dat enkele Vlaams-Brabantse consumenten en producenten zich met elkaar verenigden; een groep mensen uit eenzelfde buurt kochten samen voedsel aan, rechtstreeks bij lokale boeren. Er werd gekozen voor duurzame voedselproductie, in harmonie met zijn omgeving, lokaal en rechtstreeks van de producent, zonder overschotten en aan een eerlijke prijs. 

In de loop der jaren breidde Voedselteams al maar verder uit tot een socio-culturele organisatie waarbij lokale producenten en burgers nauw samen werkten. In die tijd waren zij pionier in het samenbrengen van mensen rond het thema bewustmaking van het belang van korte keten en duurzame voedselproductie. De verschillende voedselcrisissen op het einde van de jaren ’90 bracht met zich mee dat heel wat consumenten zich vragen stelden over de kwaliteit van hun voedsel, productiemethodes en de duurzaamheid van voeding. Velen zochten naar alternatieven. De basis van alles werd het herstellen van de vertrouwensband tussen producent en consument.

In 2001 groeide Voedselteams uit tot een zelfstandige organisatie waarbij producenten en consumenten actief mee stuurden aan het beleid en mee bepaalden welke koers Voedselteams verder zou varen. In zijn gloriejaren waren er verspreid over Vlaanderen zo’n 180-tal teams en zo’n 200-tal producenten betrokken bij het gebeuren. Op deze manier kon de organisatie niet enkel concreet werken en consumenten en producten samenbrengen, maar slaagde Voedselteams er ook in om  samen met andere organisaties (o.m. Wervel en Vredeseilanden) op de politieke kaart te wegen.

2001 was ook het jaar dat De Zonnekouter werd geboren. Al snel sprongen ook wij mee op de trein van Voedselteams. Jarenlang was het -naast de vaste abonnementen- een van onze belangrijke afzetkanalen. Mede dankzij Voedselteams waren wij wekelijks verzekerd van afzet wat ons de nodige stabiliteit gaf -die we oh zo nodig hadden en nog steeds hebben.

Maar de laatste jaren werd het steeds moeilijker voor Voedselteams om stand te houden. Het thema duurzame voedselvoorziening blijft zeker nog steeds actueel en broodnodig, maar desondanks werd het steeds moeilijker om financieel het hoofd boven water te houden. Ook wij zagen de wekelijkse bestellingen almaar afnemen. Verschillende pogingen werden ondernomen om er nieuw leven in te blazen, maar helaas… En nu valt definitief het doek.

Dankjewel Voedselteams! Dankjewel aan alle leden en voor elke bestelling die jullie plaatsten. Dankjewel voor de samenwerking en voor alle fijne ontmoetingen. Dankjewel, Ilse (regioverantwoordelijke voor Oost-Vlaanderen) voor al je werk en voor je doorzettingsvermogen. Mogen er mooie, nieuwe uitdagingen op je pad komen. Het ga je goed! 

Groetjes, Lien 

Actie groentepakket

Voedselteams mag dan wel stoppen met bestaan, maar De Zonnekouter gaat verder! 
We blijven wekelijks pakketten maken en beleveren voor al onze abonnees op de vertrouwde afhaalpunten.

Profiteer nog tot eind juni van onze actie! 

Abonneer je in juni op een (twee) wekelijks groente- en/of fruitpakket en ontvang gratis een Zonnekouter-totebag én voeg er gratis één extra product (keuze tussen eieren, uien of aardappelen) voor een maand aan toe.

nieuws
Pakket week 24 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 23 2024
Lees meer
activiteit
Diermonoloog van de KOE
Schrijf je in
nieuws
Pakket week 19 24
Lees meer