Pakket week 9

Calendar icon 03.03.2023
photo

Lien over 't Vroenteweekend

Wat gebeurt er als je 20 boeren, boerinnen en boerderij- en winkelmedewerkers van 3 verschillende boerderijen en één winkel twee dagen lang samen in een huis stopt? Alleszins een bijzondere dynamiek.

Afgelopen weekend werd de traditie van het vroenteweekend na drie jaar onderbreking opnieuw leven in geblazen; samen met onze collega’s van Ourobouros, de Kollebloem en de Vroente-winkeliers van de Lousbergmarkt een gans weekend erop uit. Het werd een weekend van fijne ontmoetingen, lekker eten en veel denk-werken. Naast de jaarlijkse afspraken rond teelten (wie zet wat, wanneer en hoeveel op het land) en rond prijzen (welke prijzen moeten we rekenen zodat we verder een duurzaam landbouwsysteem kunnen uitbouwen waar de boer een eerlijk loon verdient en de consument een eerlijke prijs betaalt?) willen we graag een verdere en diepere samenwerking uitbouwen; een samenwerking die rust op vertrouwen en broederlijkheid, waarin we elkaar ondersteunen in praktisch zaken en in goede en in moeilijkere tijden. Maar dit vraagt om zorg en aandacht, even los van al het dagdagelijkse en samen zitten, luisteren, wensen, dromen, … Daarom werd 19 jaar geleden het Vroente-weekend tot leven geroepen en tot op de dag van vandaag gaat de traditie verder.

Dit jaar werden we bijgestaan door Alexander, peetvader van het Hinkelspel. Zijn jarenlange ervaring kon ons inspireren hoe we zo’n samenwerking verder kunnen uitbouwen; een nuchtere en heldere kijk op de wereld en op wat samenwerken zoal kan inhouden.

Daarnaast was er ook Jozien Vos, akkerbouw-boerin uit de Noordoostpolder in Nederland en jarenlang voorzitster van Demeter Nederland.  Een vrouw met een warm hart, eentje die erin slaagt het juiste woord op het juiste moment op de juiste plek te leggen. Met haar erbij werd het bio-dynamische landbouwvuur en de nieuwsgierigheid ervoor verder aangewakkerd.

Een weekend lang konden we elkaar ontmoeten en inspireren en nieuwe plannen maken voor een verdere samenwerking. Veel energie om verder te gaan.

Eet smakelijk,
Lien 

Samenstelling pakket

Klein: winterpostelein en schorseneren van de Zonnekouter (Vroente), oesterzwammen van de Kromme Boom, rode biet van de Zaailing, butternut van de Goedinge, paksoy (Be), zuurkool (Nl)

Groot: winterpostelein, kervel, warmoes en schorseneren van De Zonnekouter (vroente);  spruitjes en knolselder van de Zaailing; witloof van Vanderhauwert, butternut van de Goedinge, bataat van De Blauwe Spie.

Gemengd: winterpostelein van de Zonnekouter (Vroente); spruitjes van de Zaailing, witloof van Vanderhauwert, Paksoi (Be), conference en jonagored  van De Fruittuin, kiwi (It) en sinaas Morell (Es) via Biofresh

Fruit:  elstar en conference van de Fruittuin, sinaas Morell (Es), kiwi (It) en mandarijn (Es) via Biofresh.  

nieuws
Pakket week 15 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 14 2024
Lees meer
activiteit
Boerderijfeest 2024
Schrijf je in
activiteit
Boerenmarkt Dentergem
Schrijf je in