Pakket week 9 2024

Calendar icon 29.02.2024

Deze week praat Arne over het vroenteweekend!

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Vorig weekend gingen we met de hele Vroente op weekend. Voor wie het nog niet helemaal weet: de Vroente is een samenwerkingsverband van 3 boerderijen, Kollebloem, Ourobouros en de Zonnekouter en ook de Vroentewinkel op de Lousbergmarkt in Gent. Deze samenwerking ondersteunt onze eigen werking door het gezamenlijke teeltplan, de logistiek, afzetmogelijkheden en uitwisseling van kennis en ervaring. Ieder jaar gaan we in deze kalme periode er samen op uit om ons te verdiepen en laten inspireren in een bepaald thema maar zeker ook om te ontspannen en elkaar op een andere manier te ontmoeten dan in de dagelijkse werking van onze bedrijvigheid. We nemen een kok mee die ons verwent met heerlijke maaltijden, nodigen sprekers uit en vragen iemand om het hele proces te begeleiden. Vorig jaar was het thema ‘ de pioniersfase voorbij’. Een thema dat zowel voor de hele Vroente als ieder bedrijf individueel actueel is. Zo zijn we allen goed voorbij de oprichtingsjaren en is er op ieder bedrijf een stevig en enthousiast team die bestaat uit zowel oprichters als nieuwelingen, zelfstandigen en medewerkers in loondienst, fulltimers of mensen die maar 1 dag in de week meewerken. Sowieso een bonte groep waarbij ieders inbreng en aanwezigheid waardevol is in het geheel dat we samen vormen. Ik was dan ook ontzettend blij om te kunnen vaststellen afgelopen weekend, dat we een jaar later de pioniersfase wel echt voorbij zijn. Oud en jong, behoud van waarden en vernieuwing kunnen nu samen in één richting bewegen zonder dat ze tegenover elkaar staan.

Het thema dit jaar was ‘100 jaar bd’. Bd staat voor biologisch-dynamische landbouw die in 1924 een impuls vormde voor een andere en regeneratieve landbouw met behoud van levenskrachten. We verdiepten ons onder andere in de geschiedenis van de biologisch-dynamische landbouw en in hoe niet alleen de bodem, het klimaat en het weer van invloed zijn op de plantengroei op aarde, maar ook het ritme en de stand van de maan en andere planeten. Een boeiend en complex gegeven die je opnieuw anders doet kijken naar de planten. Een extra gegeven die voor vele van ons zeker zal meespelen in het komende teeltseizoen die ondertussen al van start gegaan is. Buiten is het nog veel te nat om ook maar iets te doen, maar in de serre staat het vol met fris groen en weldra verheugen we ons op de eerste radijzen!

Groetjes

Arne

Samenstelling pakket

Klein: prei en veldsla van eigen zonnekouterland (Vroente); knolselder van De Kollebloem (Vroente); bloemkool (Fr), courgettes (Es) via Sinature; pastinaak van Dieleman.

Groot: prei, veldsla en warmoes van eigen zonnekouterland (Vroente); wortel van Livinushof; witloof van Vanderhauwert; selder van Vandriessche; broccoli (Es), raap (Be) luzerne (Nl) via Sinature; koolrabi (It) via Biofresh.

Gemengd: veldsla van eigen zonnekouterland (Vroente); wortelen van Livinushof; witloof van Vanderhauwert; bloemkool (Fr) via Sinature; jonagold van de Fruittuin; xenia peer (Nl) en appelsien (Es) via Sinature.   

Fruit: jonagold van de Fruittuin, natyra appel (Be), kiwi (It), clementines (Es), appelsien (Es) via Sinature, pompelmoes (Es) en kumquats (Es) via Biofresh.  

nieuws
Pakket week 15 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 14 2024
Lees meer
activiteit
Boerderijfeest 2024
Schrijf je in
activiteit
Boerenmarkt Dentergem
Schrijf je in