Pakket week 7 2024

Calendar icon 01.01.1970

Deze week schrijft Jannes jullie toe:

Liefste vrienden van De Zonnekouter,

U heeft het wellicht al gemerkt: we zijn door de donkerste maanden. Het licht laat nu niet lang meer op zich wachten, en dat geeft hoop en troost na een bij momenten bijzonder natte winter. Mensen vragen zich vaak af of er nog wel iets te doen valt op de boerderij in december en januari, wat begrijpelijk is omdat de natuur dan op zijn kaalst is. Maar in werkelijkheid is het pas nu dat voor ons de relatief magere periode aanbreekt. De laatste spruitjes en savooien zijn vorige week geoogst, en zelfs het einde van de prei (het paradepaardje van De Zonnekouter) komt stilaan in zicht. Niet dat wij met de duimen draaien nu, want dit is het moment om alles voor te bereiden voor een volgend seizoen.

U weet het of niet, maar vorig weekend was het Carnaval, wat historisch gezien het begin van de vastenperiode aankondigde, en ook een viering van de terugkeer van het licht. In vroeger tijden was dat vasten waarschijnlijk ook iets wat men noodgedwongen moest doen, omdat het land even rust nodig had. Dus vierde men het leven dat aan de horizon lag nog 3 dagen ten volle.

Ik heb het dit jaar niet in Aalst gevierd, ook al liggen mijn wortels daar. Ik heb namelijk een zoontje van 6 maanden, wat op zich al een symbool van het leven zelf is. 

Als je tegenwoordig in de schuur van de boerderij komt, zie je daar een nieuwe machine: de wascarousel. Dit gevaarte is een enorme hulp bij het wassen van onze gewassen, en bespaart ons in de winter ijskoude handen. Het was dan ook met trots en plezier dat we er maandag, tijdens carnaval dan nog, de eerste keer echt gebruik van konden maken om prei te wassen. De prei draaide vrolijk rond, en ons werk werd net dat klein beetje lichter. Zo betrapte ik mijzelf toch nog op een licht kermisgevoel.

Hartelijke groeten, Jannes

Samenstelling pakket

Klein: prei van eigen zonnekouterland (Vroente); wortelen Livinushof; kastanjechampignons van Chamrova; witloof van Vander Hauwert, rammenas (Be) en broccoli (Fr) via Biofresh.  

Groot: veldsla en prei van eigen zonnekouterland (Vroente); wortel van Livinushof; knolselder van de Kollebloem (Vroente); kastanjechampignons van Chamrova; pastinaak (Be), rammenas (Be), venkel (It), broccoli (Fr) via Biofresh.

Gemengd: prei en winterpostelein van eigen zonnekouterland; knolselder en chioggio van de Kollebloem (Vroente); natyra appel van Van Eyckeren clementines (It), kiwi (Gr) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

Fruit:  Natyra appels van Van Eyckeren, banaan (Do, Fair Trade), avocado (Es), appelsien (ES) en clementines (It) via Biofresh.

nieuws
Pakket week 15 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 14 2024
Lees meer
activiteit
Boerderijfeest 2024
Schrijf je in
activiteit
Boerenmarkt Dentergem
Schrijf je in