Pakket week 6

Calendar icon 10.02.2023

Arne over de biodynamische boerderij en het Demeterkeurmerk

Deze week vind je bij het pakket of in de winkel een brochure over Demeter in Vlaanderen. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. In Vlaanderen nog niet zo bekend zoals dat wel is in andere Europese landen zoals Nederland en Duitsland. Maar onder impuls van Ruben van de Kollebloem is nu deze brochure tot stand gekomen, om informatie te brengen over de biodynamische landbouw in Vlaanderen. De Zonnekouter werkt reeds van bij het begin in 2001 op biodynamische wijze maar had hiervoor niet het keurmerk. Het was niet echt aan de orde omdat we via de nieuwsbrief voldoende rechtstreeks konden communiceren met de klant over hoe en waarom we doen wat we doen, zo ook de biodynamische werkwijze. Een paar maand geleden hebben we toch besloten om een aanvraag in te dienen voor het Demeterkeurmerk. Juist omdat we samen met een groeiende groep boerderijen in Vlaanderen willen uitdragen waar de biodynamische landbouw voor staat. Biodynamische landbouw ontstond een honderdtal jaar geleden en onderscheidt zich op een aantal vlakken van de biologische landbouw. Zo behouden de koeien hun horens en zijn de bemestingsnormen strenger. Het komend jaar vertellen we regelmatig in deze nieuwsbrief aan de hand van verschillende thema’s wat biodynamische landbouw op de Zonnekouter inhoudt. Nu kan je alvast de brochure lezen.

Groetjes,
Arne

Samenstelling pakket

Klein: groene selder van Hebben, pastinaak van de Zaailing, warmoes van Groenlof, kastanjechampignons van Chamrova, zoete aardappel van de Blauwe Spie, schorseneren (Be) via Biofresh.

Groot: witloof van Vander Hauwert, mosterdblad van Groenlof, wortel van Livinushof, kastanjechampignons van Chamrova, zoete aardappel van de Blauwe Spie, knolselder van Dieleman, andijvie (Fr), zuurkool (Nl), pompoen (Be) en schorseneer (Be) via Biofresh.

Gemengd: prei van eigen zonnekouterland (Vroente), witloof van Vander Hauwert, groene selder van Hebben, wortel van Livinushof, rode biet (Be) via Biofresh, conference peer van Fruittuin, moro persappelsien (It) en kiwi (It) via Biofresh.

Fruit: jonagored en conference van de Fruittuin, moro persappelsien (It), kiwi (It) en mandarijn (It) via Biofresh

nieuws
Pakket week 15 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 14 2024
Lees meer
activiteit
Boerderijfeest 2024
Schrijf je in
activiteit
Boerenmarkt Dentergem
Schrijf je in