Pakket week 50123

Calendar icon 14.12.2023

Deze week vertelt Lise, onze stagiaire, over de spruiten en de teeltplanvergadering van De Vroente!

De spruitjes gaan een gangetje! We zitten al aan de derde soort spruitjes sinds ze voor het eerst dit jaar in jullie pakketten verdeeld werden. Deze laatste soort, Hermea genaamd, is nieuw op De Zonnekouter. Ze werd aan de boeren getipt door een collega boer uit de buurt. Het oordeel van de plukkers vandaag luidde: “ze zijn kleiner, moeilijker te plukken, maar een plant draagt veel meer spruitjes dan de planten van de vorige twee variëteiten.” De boeren zullen op het einde van het seizoen pas evalueren, maar wij zijn alvast benieuwd naar jullie mening. Zijn ze lekker? We horen het graag!

Op dinsdagnamiddag kon ik de tweede teeltplanvergadering van De Vroente bijwonen. De Vroente is een coöperatieve die een verregaande samenwerking tussen drie biodynamische boerderijen (De Kollebloem in Sint-Lievens-Esse, Ourobouros in Dikkele en De Zonnekouter, u welbekend) belichaamt. Samen telen ze groentes voor een gemeenschappelijke markt en voor elkaar. Dat de boerderijen elkaars aanbod aanvullen en elkaars afzet verzekeren maakt van De Vroente een unieke en vernieuwende economische en sociale structuur in het Vlaamse landbouwlandschap. Waar de eerste teeltplanvergadering gericht was op de evaluatie van het (bijna) voorbije seizoen, ligt de nadruk vandaag op goede en duidelijke afspraken maken voor het volgende seizoen. Voor mij, als landbouwstagiaire, is het volgen van deze vergaderingen super boeiend een leerrijk op meerdere niveaus: hoe gaan de boeren met elkaar om, hoe gaan ze om met een mislukte oogst, hoe gaan ze om met overschotten, hoe komen afspraken over wie welke groentes zal telen tot stand, hoe worden de prijzen bepaald,..

Naar mijn aanvoelen komt alles goed. De groentetoekomst lacht u toe. De boeren hebben er zin in! Eet smakelijk, Lise

Samenstelling pakket

Klein: spruitjes, wortel, prei, daikon, warmoes van eigen zonnekouterland (Vroente); boerenkool van ’t Ambrozijn.

Groot: wortel en daikon van eigen zonnekouterland (Vroente); knolselder van de Kollebloem (Vroente); boerenkool van ’t Ambrozijn, kastanjechampignons van Chamrova, witloof van Deceunick, tuinkers van Moyaert, paksoi (Be), broccoli (Es) en andijvie (Fr) via Biofresh.

Gemengd: prei van eigen zonnekouterland (Vroente); pastinaak en boerenkool van ’t Ambrozijn, witloof van Deceunick; mandarijn (It) via Biofresh; conference en topaz van De Fruittuin.  

Fruit: topaz en conference van de Fruittuin, mandarijn (It), appelsien (Es), pompelmoes (It) via Biofresh, Kaki (It) via Koolmees. 

Eindejaarsregeling

Onze boerderijwinkel neemt twee weken vakantie tijdens de kerstvakantie.

Op donderdag 11 januari staan we met veel plezier opnieuw voor je klaar.

!!! EINDEJAARSREGELING VOOR DE GROENTENPAKKETTEN !!

Tijdens de kerstvakantie maken wij 2 weken geen pakketten. In de plaats verwennen we jullie voor en na met een kerstpakket en een nieuwjaarspakket, telkens ter waarde van 2 pakketten; een extra portie bewaargroenten en droogwaren waar jullie een eind mee doorkunnen.

Concreet:

-    22 dec: dubbel kerstpakket: het laatste pakket van 2023 met extra verrassingen ter waarde van het gemiste pakket van 30 dec.

-    12 januari: dubbel nieuwjaarspakket: het eerste pakket van 2024 met extra lekkers ter waarde van het gemiste pakket van 6 januari.

Wie een tweewekelijks pakket heeft in de oneven weken ontvangt een dubbel pakket op 22 december. Voor hen komt het eerste pakket van 2024 op 19 januari. Wie een tweewekelijks pakket heeft in de even weken van het jaar ontvangt een dubbel pakket op 12 januari. 

nieuws
Pakket week 9 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 8 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 7 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 6 2024
Lees meer