pakket week 47

Calendar icon 24.11.2022

Samenstelling pakket

🥕 Klein:  veldsla, en oranje pompoen van eigen zonnekouterland (vroente); pastinaak van de kollebloem (vroente); Yacon van ’t Ambrozijn (Oostkamp), witloof van Vanderhauwert (Roborst)

🥕🥒 Groot: veldsla, rucola, prei, butternut en schorseneer van eigen land (vroente); pastinaak van de kollebloem (vroente); yacon van ’t Ambrozijn (Oostkamp)

🍒🥕 Gemengd: veldsla, savooi en selder van eigen zonnekouterland, (vroente), witloof van Vanderhauwert (Roborst); appel elstar, peer doyenné van de fruittuin; kaki (Es) via Biofresh.

🍇🥕 Fruit: appel elstar van de fruittuin; appelsien (Es) , avocado (Es) en blauwe druif (It) via Biofresh.

Stagiair en winkelmedewerker Anne aan het woord

De herfst is eindelijk in het land. Daar kunnen we alvast niet meer omheen. De temperaturen dalen nu wel heel snel, zo mindert ook de groei, niet enkel van de teelten, de lekkere bladgewassen in de serre, maar ook van het kruid. Dit zorgt bij de boeren voor wat meer ademruimte en dus wat tijd voor andere zaken. Het bouwen van de nieuwe schuur staat er alvast aan te komen.

Maar ik wil mij graag eens kort voorstellen. Mijn naam is Anne, ik ben voor het komende teeltjaar stagiair op de Zonnekouter. Hierbij ga ik naast Team Land, ook Team Winkel versterken. Jullie kunnen dus mij dus  ook eens tegenkomen in de hoevewinkel op een zaterdagochtend.

Ik heb ervoor gekozen om het Landwijzer leertraject te volgen en mij volledig onder te dompelen in de sector van biologische en biodynamische groenten en veeteelt. Veel mensen vragen mij waarom ik nu net kies voor deze carrière switch, wel ik vind dat Vitale Voeding voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn! Hierbij is het zorgen voor een gezonde bodem de belangrijkste factor. Op de Zonnekouter streven ze hier heel hard naar; 1/3 van de beteelde gronden staat in groenbemester. Een broodnodig rustmoment om tevens het bodemleven te laten tieren. Ik merk op dat de gewassen hier heel veerkrachtig zijn en dat heeft precies ook een effect op mijzelf. Ik ben terechtgekomen in een heel lieftallig boerderijteam en alles valt zo een beetje op zijn plaats. Dit is een plek waar zoveel kennis en (levens)ervaring samenkomen, ik ga hier ongetwijfeld veel leren.  

Deze week werd er nog heel wat prei geoogst en ook de dankbare spruitjes. Deze gewassen hebben een hele zomer op het land gestaan. Ze hebben de droogte en hitte het hardst gevoeld zonder ze extra te beregenen. Maar oh wat zijn ze lekker, wonderbaarlijk toch! De laatste Rodelika wortelen werden gerooid, ze maken plaats voor voorjaarsgewassen. Na het uitplanten van de vele veldslaplantjes, heb ik er nu ook voor het eerst mogen oogsten. Heel deugddoend om deze cirkel rond te maken en de kistjes vol glinsterend groene blaadjes in de koelcel te mogen plaatsen. Ik kijk er alvast naar uit om nog veel meer teelten onder de knie te krijgen en de onvoorspelbare weersverwachtingen van de seizoenen te trotseren! 


Lieve groet, Anne


nieuws
Pakket week 9 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 8 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 7 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 6 2024
Lees meer