Pakket week 44

Calendar icon 02.11.2023
photo

Lien over de wetten van de natuur en de schatkamer van de boerderij

Op 31 oktober 2003, zo’n 20 jaar geleden, verscheen het volgende in de nieuwsbrief van de Zonnekouter. “In de koude najaarslucht ligt onze vers opgezette composthoop stevig te dampen; als een lang bruin werkpaard. Er wordt daarbinnen ook nogal wat afgezwoegd: miljoenen bacteriën en ander bodemleven die het mengsel van stro, koemest, groenteafval, varkensmest, klei, kippenmest en houtschors ijverig omzetten naar stabiele, naar bosgrond ruikende compost. Zo’n dampende hoop in de verstilde herfst heeft ook iets magisch; een stukje ondergrond boven de grond, uitgestrekt tussen hemel en aarde. De schatkamer van de boerderij. Het is dan ook wel een beetje toveren als je bedenkt dat iets dat gevormd wordt uit zo’n hoop stront en tuinafval de lekkerste groenten kan laten groeien. “

Het zou vandaag kunnen geschreven zijn.

Landbouw heeft zich te houden aan de wetten van de natuur, ieder jaar opnieuw. Er is de zekerheid dat alles zich herhaalt en toch is het ieder jaar ook weer een uitdaging en een verrassing. Elk jaar is anders en toch is er het vertrouwen dat de cyclus verder zal gaan; dat het afsterven in de herfst en de schijnbare rust in de winter nieuw leven brengt in de lente en nieuwe gewassen zal voortbrengen. Ieder jaar doet het even pijn om alles los te laten en te laten gebeuren wat moet gebeuren. Het leven komt en het leven gaat en wij bewegen mee op dit ritme.

Eet smakelijk, Lien 

Samenstelling pakket

Klein: snijsla, groene paprika, prei, wortel, Chinese kool en roodlof van eigen zonnekouterland (Vroente).  

Groot: batavia sla, warmoes, Chinese kool, wortel, prei en groene paprika van eigen zonnekouterland (Vroente); peterselie krul, rode biet en  van de Kollebloem (Vroente); kastanje champignons (Be) via Biofresh.

Gemengd: spinazie, prei, venkel en Chinese kool van eigen zonnekouterland (Vroente); doyenne peer van de fruittuin, appelsien (Es) en kaki (Es) via Biofresh.

Fruit: elstar en doyenne peer van De Fruittuin, kaki (Es), druif red globe (It) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh

nieuws
Pakket week 48
Lees meer
nieuws
Pakket week 47
Lees meer
nieuws
Pakket week 46
Lees meer
nieuws
Pakket week 45
Lees meer