Pakket week 43

Calendar icon 26.10.2023
photo

Marie over het einde van de tomaten

De afgelopen twee weken hebben we alle tomaten planten opgeruimd. Zij nemen één vierde van het teeltbare serre oppervlak in tijdens de voorjaars-, zomer- en een deel van de najaarsperiode. We planten ze eind april en de twee daaropvolgende maanden begeleiden we ze aan het touw naar boven (indraaien) en halen we hun okselscheutjes aan de bladeren weg (dieven noemen we dat). Begin juli zijn we altijd zeer verheugd als de eerste tomaten mooi rood beginnen te kleuren. Al snel zijn de planten niet meer te stoppen met tomaten geven en moeten we ons best doen om ze allemaal verkocht te krijgen. De laatste weken rijpten ze steeds trager af door het herfstige weer en daarom hebben ze al een tijdje minder in het pakket gezeten. Deze week verkopen we nog de laatste eigen tomaten in de boerderijwinkel.  Bedankt zomer en bedankt tomaten voor de vele zoet-lichtzure vruchten.

Maandag was ik op bezoek op een Nederlandse zaadproductie boerderij, De Beersche Hoeve. Het was een uitstap met de groep die mee de cursus volgt over zaadteelt, van Vitale Rassen. De Beersche Hoeve veredelt en vermeerdert vooral zaad voor het Duitse Bingenheimer Saatgut die Demeter (biodynamische) zaden verkoopt en waar wij ook veel soorten van telen, zoals de heerlijke vleestomaten Saint-Pierre. We leerden er onder andere over hun rassenonderzoek van spinazie, andijvie en Chinese kool, over hun bedrijfsorganisatie, de veranderende Belgische en Europese wetgeving rond zaadteelt en het belang van biodiversiteit in rassen en soorten van groenten. Vol nieuwe energie en inspiratie sloten we de vierdaagse cursus. Klaar om nieuwe zaadteelt-plannen te maken.

Smakelijk,
Marie

Samenstelling pakket

Klein: postelein, andijvie, venkel en savooi  van eigen zonnekouterland (Vroente); rode  biet en pastinaak van de Kollebloem (Vroente); champignons (Be) via Biofresh

Groot: snijsla, rucola, andijvie, spinazie, kervel, venkel, prei en blokpaprika  van eigen zonnekouterland (Vroente); boerenkool de Kollebloem (Vroente)

Gemengd: postelein, roodlof en oranje pompoen van eigen zonnekouterland (Vroente); palmkool van Ourobouros (Vroente); appel Wellant en Elstar van De Fruittuin, doyenne peer (Be) en clementines (Es) via Biofresh.

Fruit:  appel elstar van De Fruittuin, doyenne (Be), granaatappel (It),  clementines (Es) en appelsien (Es)  via Biofresh

nieuws
Pakket week 48
Lees meer
nieuws
Pakket week 47
Lees meer
nieuws
Pakket week 46
Lees meer
nieuws
Pakket week 45
Lees meer