Pakket week 42

Calendar icon 19.10.2023
photo

Arne over de aankomende collegiale toetsing, een verplicht onderdeel voor Demeter gecertificeerde bedrijven

Volgende week is er collegiale toetsing bij Katrien en Nelis van de Zaailing in Maarkedal. De collegiale toetsing is een samenkomst van een vijftal landbouwbedrijven waarbij we op regelmatige basis samenkomen op elkaars bedrijf. Zo komen we 1 keer in de 2 jaar op ieder bedrijf. De collegiale toetsing wordt georganiseerd vanuit de vereniging voor biologisch dynamische landbouw en is een verplicht onderdeel voor Demeter gecertificeerde bedrijven. Hoewel we pas dit jaar onze aanvraag voor het Demeter certificaat aangevraagd hebben, zijn we al veel langer onderdeel van een groep die deelneemt aan de collegiale toetsing, mede omdat we al altijd werken vanuit een inspiratie in de biologisch-dynamische landbouw. Bij de collegiale toetsing is er telkens een rondleiding op het ontvangende bedrijf en gaan we in gesprek over de kernwaarden van  de bd-landbouw en hoe die in het bedrijf al dan niet aanwezig zijn. Na vele jaren vormen we een mooie en diverse groep waar veel vertrouwen is en de uitwisseling van puur praktisch tot intiem en persoonlijk kan gaan. Het helpt vooral om even uit te zoomen en je eigen situatie te spiegelen met je collega’s.

In 2024 is het 100 jaar geleden dat Rudolf Steiner zijn landbouwvoordrachten gaf, het begin van het ontstaan van de bio-dynamische landbouw. En in 2024 zal de Zonnekouter het demeter-label ontvangen. Bovendien bestaat in 2024 coöperatie De Zonnekouter 10 jaar. Dat wordt een feestje! 

Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, snijsla, oxhella wortel, puntpaprika en pompoen van eigen zonnekouterland (Vroente); bataat van ’t Ambrozijn, rode kool van ’t Goed ter Heule.  

Groot: postelein, groene eiksla, roodlof, oxhella wortel, daikon, paprika, pompoen bleu ballet en savooikool van eigen zonnekouterland (Vroente); Bataat en bloemkool van ’t Ambrozijn.

Gemengd: warmoes, kervel en daikon van eigen zonnekouterland (Vroente); bataat van ‘t Ambrozijn, wellant appel van de Fruittuin, appelsien Navelina (Es) en kiwi gold (It) via Biofresh.

Fruit: wellant appel van de Fruittuin, kiwi gold (It), appelsien Navelina (Es), witte pilozes druif (It) en banaan (Fair Trade, Do) via Biofresh

nieuws
Pakket week 48
Lees meer
nieuws
Pakket week 47
Lees meer
nieuws
Pakket week 46
Lees meer
nieuws
Pakket week 45
Lees meer