Pakket week 41 2025
Otto over schoffelbeesten en het einde als stagiaire op de Zonnekouter
Beste abonnees en klanten,
Hallo! Mijn naam is Otto. Ik volg een opleiding voor biologisch-dynamische landbouw aan Warmonderhof in Dronten (daar heeft Arne trouwens ook op school gezeten). Ik zit in mijn tweede jaar. In het tweede jaar mag je van eind april tot begin oktober op lange stage. Je mag zelf kiezen waar je dat doet: in Nederland of in het buitenland. Sommige klasgenoten zijn naar Zweden, Zuid-Frankrijk of Noorwegen gegaan. Ik koos ervoor om stage te doen in België, bij de Zonnekouter. Dat leek me een leuke en leerzame plek, en het paste goed bij wat ik wilde leren. Ook ligt het dicht bij de boerderij van mijn vader, waar ik dan enkele dagen kon helpen.
Nu mijn stage bijna voorbij is, kijk ik graag terug op deze mooie tijd. Op dit moment ben ik bezig met mijn stageverslag. Ik zit liever buiten met mijn handen in de grond dan achter de computer, maar het verslag moet natuurlijk ook gemaakt worden.
Toen ik net begon, werd ik goed ontvangen door het fijne team. Er was meteen veel te doen: oogsten, planten, schoffelen... Ik heb veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe de planter werkt, en hoe je met een tractor moet schoffelen. Papierwerk enzovoort… Ik heb ook eens meegedraaid aan het maken van de groentepakketten. Dat vond ik interessant, vooral om te zien hoe dat allemaal geregeld wordt — ook met andere boerderijen samen.
Daarnaast heb ik ook met de dieren gewerkt. Ik leerde hoe je dieren kunt verplaatsen, door op een manier te lopen waardoor ze begrijpen waar ze wel en niet kunnen gaan. Wat ik heel leuk vond, was het samenwerken met veel verschillende mensen, zoals andere stagiairs, Arne, Wouter, en nog meer mensen van het team. Ik heb van allemaal wat geleerd.
We hebben ook gezellige momenten gehad. Zo gingen we met Arne en Jacob naar een dag bij ILVO, en daarna frietjes eten, omdat Arne jarig was. En nog veel leuke momenten tijdens het wieden, oogsten. Enzovoort; kortom was er altijd een leuke sfeer!
Natuurlijk ging niet alles altijd goed. Soms maak je fouten — maar daar leer je van. Zo had ik een keer per ongeluk een paar rijen wortels afgesneden met de schoffel. Het loof was zo groot dat ik niet goed kon zien waar ik zat. Sindsdien weet ik: als je het niet goed kunt zien, kun je het beter niet doen. Toen kreeg ik zelfs een bijnaam: het schoffelbeest. Dat was ik dus!
Tot slot: Ik ben heel blij dat ik hier stage heb mogen lopen. Ik heb veel geleerd en neem mooie herinneringen mee naar huis. Bedankt aan iedereen op de Zonnekouter!
Groetjes, Otto
Samenstelling pakket
Klein: kropsla, spinazie, prei, savooikool, puntpaprika en struikboontjes van eigen Zonnekouterland (Vroente).
Groot: spinazie, venkel, spruitjes, puntpaprika, boontjes, tomaten, wortel, daikon van eigen Zonnekouterland (Vroente); boerenkool van De Kollebloem (Vroente) en courgettes van Ourobouros (Vroente).
Gemengd: prei, venkel, paksoi, kervel van eigen Zonnekouterland (Vroente); peer doyenne van Hof van Piemont,appel Bakker Parmentier van Koolmees, mango (ES)
Fruit: appel Bakker Parmentier van Koolmees; peer doyenne van Hof van Piemont, kiwi gold (It); banaan (Pe, Fair Trade); clementines (Es); pompelmoes (ES).
Brood: Gist: Voltarwe; fantasie: Koekenbrood; desem: voltarwe van Bakkerij Himschoot.