Pakket week 37

Calendar icon 01.01.1970

An heeft het in de nieuwsbrief deze week over preparaten, de kookcursus en de startdag van het nieuwe Landwijzerjaar!

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Langzaamaan beginnen de herfst- en winterteelten in een andere fase te komen. Savooien, prei, wortelen, roodlof, paprika’s en spruiten hebben hun vegetatieve groeifase (die zich vooral afspeelt in aarde- en watersferen) achter de rug en zijn nu mooi uitgegroeid; nu beginnen de gewassen elk gewas elk op eigen manier uit te rijpen. Ze verdichten zich tot kroppen, maken okselknopjes, dikken ondergronds uit, of vormen vruchten. Zo geven ze vorm (en inhoud!) aan de eetbare delen, die wij straks met graagte oogsten en opeten. Deze rijpingsfase komt vooral tot stand door licht- en warmtekrachten, de plant groeit nu ‘vanuit de aarde de hemel in’. Hierdoor vormt het gewas heel wat organische stoffen die bijdragen aan smaak, aroma, bewaring, weerbaarheid. Waar eerst groei en kwantiteit aan de orde waren bij de plant, ligt nu eerder de nadruk op kwaliteit!

Die licht- en warmteprocessen, en dus ook de vorming van onze voedingskwaliteit, ondersteunen we in de biodynamische landbouw met het een preparaat gemaakt van fijngemalen kwartskristallen. Dat wordt ‘s morgens vroeg gedynamiseerd door een uur lang ritmisch te roeren in water, om het dan te vernevelen op de gewassen.

Vorige woensdag voelde een goed moment; dus vroeg uit de veren en een uur lang beurtelings draaikolkjes en chaos roeren, links en rechtsdraaien, yin en yang. Die handeling alleen al in die vroege ochtenduren heeft iets magisch en meditatiefs, terwijl water en lucht lichter worden en het preparaat in de ton wordt ‘opgeladen’. En dan bij de eerste zonnestralen het veld op met die milde gift voor de groenten. Een hemel vol fijne glinstering boven het gewas, het geniet er zichtbaar van. Ik ook trouwens, zelfs met 2 liter water in mijn botten na de doortocht door de meterhoge bedauwde spruiten… En nu rijpen maar!

De nazomer brengt ook andere bewegingen met zich mee op de Zonnekouter.

Peter Vandermeersch geeft hier terug een 7-daagse kookcursus op woensdag met de Zonnekeuken. Hij deelt er vernieuwende inzichten over vitale voeding en kwaliteit, en hoe je dit lekker toepast. Of hoe al het werk dat wij als biodynamische boeren steken in het telen van vitale gewassen ook kan worden doorgezet in de keuken.

En dinsdag ging hier de startdag  van een nieuw Landwijzerjaar door: een enthousiaste groep nieuwe bioboer(inn)en in spe die met elk hun eigen dromen en vaardigheden en heel veel vragen instappen in de opleiding. Waar ze 2.5 jaar in theorie en praktijk zullen ondergedompeld worden in de kunst van het bioboeren, hun vaardigheden leren toepassen in de biolandbouw, en hun boerendromen concreet leren vormgeven. Als opstart kwamen ze een dag proeven van wat hier op de Zonnekouter leeft, hoe het hier gegroeid is, en mochten ze ook de wondere en vaak kronkelende levensverhalen aanhoren van hun lesgever-bioboeren. Samen met de groep in Leuven zijn ze met een 40-tal; dat geeft weer toekomst aan zoveel bestaande en nieuwe bioprojecten!

Eet smakelijk en geniet van al dat vitaals! An

Samenstelling pakket

Klein:  groene paprika, rode puntpaprika, prinsessen, pompoen, paksoi van eigen zonnekouterland (Vroente); warmoes, selder van Ourobouros (Vroente)

Groot: pompoen, wortelen, rode paprika, paksoi, radijs, sla, tomaat St Pierre, van eigen zonnekouterland (Vroente); warmoes, aubergines van Ourobouros (Vroente); gele courgette, krulpeterselie van de Kollebloem (Vroente)

Gemengd: groene paprika, wortelen, paksoi, sla van eigen zonnekouterland (Vroente); courgette van Ourobouros (Vroente);  appel elstar (B), nashipeer (), banaan (Do, fairtrade) via Biofresh.

Fruit: rabarber van Ourobouros (Vroente); appel elstar (B), nashipeer (Fr), druif lavallee (Fr), banaan (Do, fairtrade) via Biofresh. 

nieuws
Pakket week 38
Lees meer
nieuws
Pakket week 36
Lees meer
nieuws
Pakket week 35
Lees meer
nieuws
Pakket week 34
Lees meer