Pakket week 36

Calendar icon 08.09.2023

Wouter vertelt deze week over de start van 't nieuwe schooljaar en het najaar op 't land!

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Voelden jullie het ook? Het schooljaar is begonnen. 😊 De start van het schooljaar bracht wat extra planningswerk met zich mee: wie gaat de kinderen brengen en halen naar school? Wie rijdt wanneer naar de crèche? Wanneer blijven de kinderen in de opvang? We gingen van het zomerritme naadloos over op het najaars- schoolritme…  Het weer volgt wel nog niet helemaal. Na de regen kwam er veel zonneschijn. De groenten hebben er deugd van!

Buiten zaaien we eind deze week de laatste spinazie en radijzen. Dan is er geen plant of zaaiwerk meer buiten. Daarna kunnen we – voor wat de buitenteelten betreft -  focussen op het verzorgen en onkruidvrij houden van de teelten. In september hebben we traditioneel ook veel oogstwerk. Er komen onder andere nog najaarskolen, roodlof, prei en spruiten aan! Op deze laatste is het wel nog even wachten. Buiten zit alles in de grond (voor dit seizoen) maar in de serre is het alle hens aan dek: er werd reeds winterpostelein en kervel gezaaid. Er wordt plukspinazie, selder en warmoes geplant. De tomaten, paprika en komkommers genieten ondertussen met volle teugen van de zon. U leest het: september is een fijne maand op de boerderij!

En er is meer: gisteren maakte ik ook de opkweekruimte voor de kuikens klaar. Vandaag worden er 200 ééndagkuikens geleverd! We kweken 200 vleeskuikens op om later in dit najaar te slachten. We zijn al een tijdje aan het nadenken hoe we nog duurzamer met de kuikens en het voeder dat ze nodig hebben kunnen omgaan. Voor deze en de volgende ronde vleeskuikens willen we de helft van het voeder dat ze nodig hebben niet gewoon aankopen bij de groothandel. We willen de kuikens grootbrengen met niet enkele biologisch voeder, maar willen ook gaan kijken om dit lokaal aan te kopen. Hiervoor werken we samen met Humus (een biologische graanboerderij op enkele kilometers van de boerderij). Zij leveren ons hun restfractie granen en linzen die niet voor menselijke consumptie kan dienen – maar wel ideaal en eiwitrijk voeder is voor de kuikens. Biologisch, lokaal en duurzaam kippenvoer dus!

Geniet nog van de mooie dagen.

Wouter 

Samenstelling pakket

Klein: rucola of groene eikenblad of groene kropsla, puntpaprika, trostomaten en wortel van eigen zonnekouterland (Vroente); courgettes van Ourobouros (Vroente); rode bietjes en boerenkool van de Kollebloem (Vroente)

Groot: groene kropsla of groene eikenbladsla, rucola, komkommer, St-Pierre tomaten, prinsessenboontjes, groene blokpaprika en wortel van eigen zonnekouterland (Vroente); Nieuw-Zeelandse spinazie van Ourobouros (Vroente); knolselder en rode bietjes van de Kollebloem (Vroente)

Gemengd: prinsessenboontjes en rode blokpaprika van eigen zonnekouterland (Vroente); warmoes van Ourobouros (Vroente); rode bietjes van de Kollebloem (Vroente); framboos van Daniel Vandevoorde of nectarines (Es) via Biofresh, red globe druif (It) en stanley pruim (Fr) via Biofresh.

Fruit: appel sissired (Be), druif (It), meloen charentais (Fr), nectarines (Es), mango (Es) via Biofresh

nieuws
Pakket week 20 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 19 24
Lees meer
nieuws
Pakket week 18 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 17 2024
Lees meer