Pakket week 33

Calendar icon 17.08.2023
photo

Marie over de zaadteelt voor Vitale Rassen

De vruchtgewassen in de serre geven nog volop vruchten. Sappige tomaten, frisse knapperige komkommer en zoete paprika’s zijn echte zomer groenten. Ideaal om nu veel van te eten omdat we die in de winter moeten missen.

Om jullie in het najaar en de winter van diverse andere groenten te kunnen voorzien hebben we deze week al de eerste winterpostelein en kervel gezaaid. Lijkt nog veel te vroeg maar voor je het weet zijn de warme dagen voorbij en alle tomaten geplukt.

De kleine selder plantjes die we voorzaaiden hebben we ‘verspeend’ naar elk hun eigen potje om verder uit te groeien. Begin september zullen we ze planten in de serre om daar verder te groeien. Voor deze groene selder doen we onze eigen zaadteelt en deze heeft dan ook de mooie naam ‘Machelse struikselder’. Dit zaad wordt verkocht via Vitale Rassen, een netwerk die zaden verkoopt aan boeren en moestuiniers. De zaden worden vermeerderd door bioboeren over heel Vlaanderen, en wij zijn één van hen. Naast selder hebben we ook acht soorten sla, mosterdblad, mini maïs, venkel, roze warmoes en roodlof staan waarvan we zaadteelt doen voor Vitale Rassen. Al die soorten sla hebben een paar weken geleden gebloeid, licht kleine gele bloemetjes. Nu zijn hun zaden gerijpt en staan er pluisjes op, zoals van de paardenbloemen tussen het gras. Klaar om het zaad te oogsten dus.

Wil je al dat moois met je eigen ogen zien? Volgende zaterdag 26 augustus is daar het perfecte moment voor. Want dan is het ons jaarlijkse boerderijfeest. Welkom vanaf 15u voor een ritje rond het veld op de paardenkoets, een rondleiding, kinderanimatie, een biomarktje, de boerderijwinkel is extra open, om 18u30 is er een heerlijke maaltijd (waarvoor je vooraf moet inschrijven!) en na het eten is er muziek door The Hand Electric. Niet te missen dus. Meer info en inschrijven voor het eten op www.dezonnekouter.be

Laat het u smaken,

Marie

Samenstelling Pakket

Klein:  tomaat St-Pierre, blokpaprika, wortel, ijsbergsla en zomerprei van eigen land zonnekouterland, aubergines van Ourobouros (vroente).

Groot: trostomaat, kerstomaat, snijboon, puntpaprika, komkommer en ijsbergsla van eigen zonnekouterland (Vroente),  warmoes en koriander van Ourobouros (Vroente), boerenkool van de Kollebloem (Vroente).

Gemengd: St-Pierre tomaat, snijboon en blokpaprika van eigen zonnekouterland (Vroente),  courgettes van ourobouros (Vroente), nectarines (Fr), blauwe druif demeter (Fr) en appel Lena nieuwe oogst (Be) via Biofresh.

Fruit: meloen Charentais (Fr), nectarines (Fr), druif blauw demeter (Fr), mango Osteen (Es), appel Lena nieuwe oogst (Be) via Biofresh. 

nieuws
Pakket week 48
Lees meer
nieuws
Pakket week 47
Lees meer
nieuws
Pakket week 46
Lees meer
nieuws
Pakket week 45
Lees meer