Pakket week 30

Deze week is het een zomerse nieuwsbrief met véél recepten!
Wouter
had het plan deze week een nieuwsbrief te schrijven over de zomerplanning. Over
hoe het elk jaar opnieuw weer een puzzel is. Hoe kan het werk op het land en de verkoop gecombineerd
worden met de wensen van iedereen om er toch ook wel eens tussenuit te knijpen
met het gezin. Hoe vangen de thuisblijvers dit extra werk op? Helaas verliep de
planning deze week toch niet helemaal zoals gewenst en schoot de nieuwsbrief
eraan over. Het werd dan maar een zomerse nieuwsbrief met veel recepten. Eet smakelijk!
Patisson gevuld met couscous en tomaat
Nodig: 1 patisson – 2 courgettes – 4tomaten of 4 dl tomatensaus – 1 ui – 1 teentje look – 2 koppen couscous – 150 g gemalen kaas – 2 eetl. olijfolie – ½ k.l. basilicum – ¼ k.l.l oregano – snuifje rozemarijn – (kruiden) zout – peper
Ontvel de tomaten en snij ze in stukken. Snij de courgette ongeschild in stukjes. Was de patisson, snij de bovenkant eraf, hol de vrucht gedeeltelijk uit en verwijder de pitten. Stoom of kook de patisson (10 – 15 ‘) en hou ze warm. Snipper de ui en pers de look. Verwarm de olijfolie en fruit ui en look. Voeg de courgette toe en bak op een zacht vuur. Voeg na 5’ de tomaten of de tomatensaus toe. Laat het geheel 2’ sudderen. Voeg de kruiden, een bodempje water en de couscous toe. Laat nog 5’ op een zacht vuur stoven. Breng op smaak. Vul de warme patisson met dit mengsel, bestrooi met kaas, plaats het deksel erop en serveer
Ratatouille met boontjes (uit het
velt-kookboek)
Nodig: 200g boontjes, 1 aubergine, 2 kleine
courgettes, 2 tomaten, 1 ui, 1 teentje look, 1 e.l. olijfolie, 1 laurierblad, 1
e.l. prov. kruiden, zout, peper
Snipper
de ui, snij de aubergine in dobbelsteentjes en de courgettes in niet te dunne
plakjes. Maak de boontjes schoon. Fruit de ui en de geperste look in olijfolie,
voeg de boontjes toe en na 5’ de aubergine, de courgettes en de kruiden. Laat
gaar stoven (ong. 10’) Ontvel de tomaten, snij ze in stukken en voeg deze op ’t
laatst toe (eventueel samen met 300g seitan in stukjes). Laat nog 3’ sudderen,
en breng op smaak.
Supersnelle pasta met broccoli uit het VELT-kookboek
Nodig :
200g volkorenpasta, 400g broccoli, 150g blauwe kaas, 2 eetlepels olijfolie,
look, peper, zout
Breng de pasta aan de kook. Verdeel de
broccoli in hapklare stukjes en laat die de laatste 6 min. Meekoken met de
pasta. Laat de gare pasta en de broccoli uitlekken. Verhit de olijfolie in
dezelfde pan, pers er een teentje look in en brokkel de kaas erover. Roer op
een zacht vuurtje tot de kaas gesmolten is. Voeg de broccoli en de farfalle
toe. Bestrooi met versgemalen peper.
Je kunt de blauwe kaas ook vervangen door
stukjes paprika die je gaar stooft in de olijfolie.
Aubergine met tomaat
uit de oven
Nodig: 2 aubergines,
in plakken van ong 1 cm dik gesneden, 5
tomaten in blokjes, 2 teentjes knoflook uit de knijper, peper, 1 kl,
provençaalse kruiden, enkele druppels tabasco,
6 el olijfolie
Verwarm de oven op grillstand. Verwarm dan de oven voor op 200 °C. Leg de plakken aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze enkele minuten net onder de grill totdat het vruchtvlees van de aubergines lichtbruin kleurt. Controleer of de aubergines niet aanbranden. Haal de bakplaat uit de oven.
Kruid
de tomaten met knoflook, peper, provençaalse kruiden en enkele druppels
tabasco. Schik de plakjes aubergine in een ovenschotel en overgiet met de
gekruide tomaten. Besprenkel met olijfolie en bak in de oven gaar in 30
minuten.
Samenstelling pakket
Klein: St-Pierre tomaten en boontjes van eigen land zonnekouterland, koolrabi en broccoli van de Kollebloem (Vroente), aubergine van Ourobouros (Vroente).
Groot: trostomaat, boontjes, wortel en sla van eigen zonnekouterland (Vroente), spitskool en broccoli van de Kollebloem (Vroente), patisson en platte peterselie van Ourobouros, paprika rood (Be)via Biofresh.
Gemengd: trostomaat, sla en wortel van eigen zonnekouterland (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente), rode trosbes van Daniel Vandevoorde, gele perzik (Es), en gele nectarines (Es) via Biofresh.
Fruit: kerstomaat van de Zonnekouter (Vroente), rode trosbes van Daniel Vandevoorde, peer Guyot (Fr), appel pinova (Nl) en nectarines (Es) via Biofresh.