Pakket week 30 2025

Arne over hoe onze koeien een deel van de oplossing zijn
Afgelopen
maand ging de stier opnieuw bij de koeien. Zoals ieder jaar is juni het moment
om de stier bij de koeien te doen hier op de Zonnekouter. Want op die manier
worden er 9 maand later in de lente kalfjes geboren.
Dat de kalveren geboren
worden in de lente, zorgt er voor dat de piek van de grasgroei samenvalt met de
piek van de melkgift van de moederdieren en dus ook de behoeftes van de
kalveren. Op die manier verblijven onze koeien en kalveren het hele grasseizoen
buiten op de weide. Zo gebeurt het in de natuur en het lijkt vrij logisch maar
toch is het niet altijd meer zo.
Klassiek wordt er vaak gekozen om dat proces van elkaar los te koppelen. Koe en gras, kalf en melk, dier, plant en bodem worden los van elkaar gezien en zo kunnen er vaak hogere producties gehaald worden. De ecologische rendabiliteit wordt op deze manier vaak te weinig in kaart gebracht. Koeien die jaarrond op stal staan, eten voeder dat machinaal geoogst is in plaats van dat ze het zelf ‘oogsten’. Hun mest moet ook weer machinaal uit de stal gehaald worden en op het land gebracht worden. Kalfjes die geen moedermelk drinken, krijgen poedermelk en krachtvoer waar ook weer energie voor nodig is om geproduceerd en getransporteerd te worden.
In de biologisch-dynamische landbouw zoals wij op de Zonnekouter doen, volgen we de natuurlijke cyclus en blijven de kalveren bij de moeder, ‘oogsten’ ze minstens 30 weken per jaar hun eigen voeder en bemesten ze de bodem. Wist je dat door deze natuurlijke gang van zaken te respecteren, de koeien ervoor zorgen dat onze bodems meer koolstof vastleggen dan dat er vrijkomt? Doordat we ook consequent kiezen om ze volledig grasgevoederd te houden, hoeven we geen bodems te bewerken voor veevoer.
Zo zijn onze koeien op de Zonnekouter een deel van de oplossing voor een duurzame landbouw in plaats van een probleem op vlak van uitstoot.
Samenstelling pakket
Klein: trostomaten, komkommer, rode eikenblad of kropsla en bussel wortel van eigen Zonnekouterland (Vroente); Nieuw-Zeelandse spinazie van Ourobouros (Vroente); zomerprei van ’t Goed ter Heule.
Groot: kerstomaten, trostomaten en bussel wortel van eigen Zonnekouterland (Vroente); koolrabi en gele bosbiet van De Kollebloem (Vroente); bleekselder en zomerprei van ’t Goed ter Heule; Venkel (Be) en champignons (Be).
Gemengd: kerstomaat, komkommer en courgettes van eigen Zonnekouterland (Vroente); zomerprei van ’t Goed ter Heule; blauwe bes van Lavens; blauwe pruim (Es) en meloen charentais (Fr).
Fruit: blauwe bes van Lavens; guyot peer (Fr); abrikoos (Es); blauwe pruim (Es) en meloen Charentais (Fr).
Brood: gist: voltarwe ; fantasie: notenbom ; desem: zonnepit van Bakkerij Himschoot