Pakket week 26 2024

Calendar icon 27.06.2024

Wouter heeft het deze week over de eerste zomer en microbiomen

De zomer is (plots) in het land en dat hebben we geweten. De zomergewassen geven, samen met de boeren, het beste van zichzelf. Na de eerste wortelen en snijbonen komt er ook vruchtvorming bij de prinsessenbonen die het niet makkelijk hadden de afgelopen weken. Veel om naar uit te kijken de komende weken!

Verder wil ik het in deze nieuwsbrief hebben over een Italiaans onderzoek over ‘microbiomen’ in de bodem. Microbiomen zijn micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten die de bodem, maar ook het menselijk lichaam gezond en in evenwicht houden. Er is vanzelfsprekend een relatie tussen de microbiomen die je via voedsel opneemt en de microbiomen in je lichaam. Maar tot nu toe gebeurde hier heel weinig tot geen onderzoek naar.

Het resultaat was erg duidelijk, enerzijds: “Het opvallendste resultaat uit deze studie is dat rucola van verticale teelt veel minder levensvatbare bacteriën bevatte dan rucola uit grondteelt, en de populaties verschilden significant van de bacterie-populaties uit grondteelt.”.  Met deze laatste zin wordt bedoeld dat er ook nog een verschil was tussen de bacterie-populaties die gevonden werden bij bio- en conventionele grondteelt.

De bacteriegroepen die teruggevonden werden bij de biologisch geteelde rucola zijn gelijkaardig aan de bacteriegroepen die voorkomen in de maagdarm-microbiota van zoogdieren (en dus ook van mensen).

De opvallendste quote uit het artikel was voor mij de volgende:

“Dit resultaat zou mogelijk verklaard kunnen worden door het verminderde gebruik van landbouwchemicaliën en het gebruik van mest in biologische landbouwsystemen in vergelijking met conventionele landbouwsystemen, die meer afhankelijk zijn van het gebruik van synthetische meststoffen, fungiciden en pesticiden. Op de lange termijn zou dit in conventionele landbouwsystemen kunnen leiden tot een verlaging van de taxonomische en fylogenetische rijkdom, diversiteit en heterogeniteit van de bodemmicrobiota.”

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar ik vond het alleszins interessant om even stil te staan bij de vaak onzichtbare effecten & voordelen van de manier waarop we aan landbouw doen op de Zonnekouter! En kunnen we dan concluderen dat je het verschil niet enkel proeft in onze groenten, maar ook voelt?

Fijn weekend, Wouter

Bron van het artikel: ccbt nieuwsbrief, juni 2024.

Samenstelling pakket

Samenstelling pakket

Klein: snijbonen, bussel wortelen en rode eikenbladsla van eigen zonnekouterland (Vroente); aubergines van Vermeulen; rode biet (Be) en warmoes (Be).

Groot: snijbonen, courgettes, bussel wortel, spitskool en rucola van eigen zonnekouterland (Vroente); koriander en warmoes van Ourobouros (Vroente); trostomaten (Be), rode biet (Be) en bleekselder (Be).  

Gemengd: snijbonen van eigen zonnekouterland (Vroente); courgettes (Be), komkommer en aubergines van Vermeulen, watermeloen (Es), platte perzik (Es) en stekelbes van Christ Laevens.  

Fruit: stekelbes van Christ Laevens, abrikoos (It), platte perzik (It), witte druif (It) en pompelmoes (Es). 

photo
nieuws
Pakket week 28 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 27 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 25 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 24 2024
Lees meer