Pakket week 26 2024
Wouter heeft het deze week over de eerste zomer en microbiomen
De zomer is (plots) in het land en dat hebben we geweten. De zomergewassen geven, samen met de boeren, het beste van zichzelf. Na de eerste wortelen en snijbonen komt er ook vruchtvorming bij de prinsessenbonen die het niet makkelijk hadden de afgelopen weken. Veel om naar uit te kijken de komende weken!
Verder
wil ik het in deze nieuwsbrief hebben over een Italiaans onderzoek over
‘microbiomen’ in de bodem. Microbiomen zijn
micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten die de bodem, maar ook
het menselijk lichaam gezond en in evenwicht houden. Er is vanzelfsprekend een
relatie tussen de microbiomen die je via voedsel opneemt en de microbiomen in
je lichaam. Maar tot nu toe gebeurde hier heel weinig tot geen onderzoek naar.
Het resultaat was erg
duidelijk, enerzijds: “Het opvallendste resultaat uit deze studie
is dat rucola van verticale teelt veel minder levensvatbare bacteriën bevatte
dan rucola uit grondteelt, en de populaties verschilden significant van de
bacterie-populaties uit grondteelt.”. Met deze laatste zin
wordt bedoeld dat er ook nog een verschil was tussen de bacterie-populaties die
gevonden werden bij bio- en conventionele grondteelt.
De bacteriegroepen die teruggevonden
werden bij de biologisch geteelde rucola zijn gelijkaardig aan de
bacteriegroepen die voorkomen in de maagdarm-microbiota van zoogdieren (en dus
ook van mensen).
De opvallendste quote uit
het artikel was voor mij de volgende:
“Dit resultaat zou mogelijk
verklaard kunnen worden door het verminderde gebruik van landbouwchemicaliën en
het gebruik van mest in biologische landbouwsystemen in vergelijking met
conventionele landbouwsystemen, die meer afhankelijk zijn van het gebruik van
synthetische meststoffen, fungiciden en pesticiden. Op de lange termijn zou dit
in conventionele landbouwsystemen kunnen leiden tot een verlaging van de
taxonomische en fylogenetische rijkdom, diversiteit en heterogeniteit van de
bodemmicrobiota.”
Het onderzoek is nog niet afgerond, maar
ik vond het alleszins interessant om even stil te staan bij de vaak onzichtbare
effecten & voordelen van de manier waarop we aan landbouw doen op de
Zonnekouter! En kunnen we dan concluderen dat je het verschil niet enkel proeft
in onze groenten, maar ook voelt?
Fijn weekend, Wouter
Bron van het artikel: ccbt nieuwsbrief, juni 2024.
Samenstelling pakket
Samenstelling pakket
Klein: snijbonen, bussel wortelen en rode eikenbladsla van eigen zonnekouterland (Vroente); aubergines van Vermeulen; rode biet (Be) en warmoes (Be).
Groot: snijbonen, courgettes, bussel wortel, spitskool en rucola van eigen zonnekouterland (Vroente); koriander en warmoes van Ourobouros (Vroente); trostomaten (Be), rode biet (Be) en bleekselder (Be).
Gemengd: snijbonen van eigen zonnekouterland (Vroente); courgettes (Be), komkommer en aubergines van Vermeulen, watermeloen (Es), platte perzik (Es) en stekelbes van Christ Laevens.
Fruit: stekelbes van Christ Laevens, abrikoos (It), platte perzik (It), witte druif (It) en pompelmoes (Es).