Pakket week 23 2024

Calendar icon 06.06.2024
photo

In aanloop naar de verkiezingen schrijft An over de plaats van biolandbouw in de politiek

De voorjaarsgroenten in de serre zijn zo goed als opgeoogst, door de late zaaiingen buiten valt er deze maand bijna niets te oogsten buiten op het land; ’t is dus zwaar puzzelen deze maanden om het pakket vol te krijgen met Vroente- of inlandse groenten! De oogst zal maar terug goed starten vanaf juli, op het moment dus dat velen op vakantie zijn… ook dat wordt spannend, en daar kunnen we jullie hulp ook goed gebruiken!

Het zou fijn zijn moest je tijdens je vakantie iemand vinden om je groentepakket te kunnen doorgeven in die periode, of als we mogen compenseren met eigen groenten eens je terug bent. Als dit niet haalbaar is, mag je uiteraard ook kiezen voor een droogwarenpakket of winkelbon!

Zoals gebruikelijk weten we graag tijdig jullie vakantieplanning (dat mag nu al, maar zeker een week op voorhand!), zodat we oogsten en bestellen goed kunnen organiseren (en niet met overschotten en hoofdpijn blijven zitten).

Dit weekend wordt overheerst door verkiezingen. Over biolandbouw  hoorde ik in de debatten weinig klinken. Behalve bij enkele progressieve partijen die er écht voor gaan, ging het vaak niet verder dan ‘we willen uiteraard een klimaatvriendelijke landbouw’, zonder dat er goede maatregelen aan verbonden werden die dit echt mogelijk zullen maken. Of er werden ‘wetenschappelijk bewezen’ uitsmijters gedaan, wat het debat helemaal moeilijk maakt. De werkelijkheid, het grote verhaal zit immers erg complex in elkaar, wat het voor ons lastig maakt om die simpele ‘waarheden’ te weerleggen, dat kan immers enkel met goed doordachte en bewezen argumenten die ook durven kijken naar het grotere plaatje.

Zo is een iets gemakkelijker uitsmijter: ‘bio is zeker niet gezonder’. Niet elk onderzoek in voeding kan dit zwart op wit aantonen (vele wel, maar die moet je willen lezen), maar het vergif dat bioboeren niet in ons kwetsbare milieu en in onze voeding rondstrooien maakt wel degelijk een verschil voor wat wij en de natuur rondom moet ademen, eten en drinken!

Een moeilijkere is : ‘GGO (genetisch modificeren) van landbouwgewassen weigeren staat gelijk aan een regelrechte genocide’. Zo kan immers de teelt van ‘golden rice’ (verrijkt via genetische manipulatie met vitamine A) miljoenen arme kinderen die alleen maar rijst eten redden van blindheid. Of ‘GGO-rassen die droogteresistent zijn gemaakt kunnen de gevolgen van klimaatverandering opvangen’. Dat klinkt inderdaad als een goede oplossing waar niemand iets op tegen kan hebben. Maar laat nu juist dezelfde farmaindustrie die deze zaden manipuleert (en ondertussen bijna alle zaden en zaadveredeling in eigendom heeft!) ook mee aan de basis liggen van industriële ontwrichtende landbouw die zelfvoorzienende systemen onderuit haalt. Met als gevolg in ontwikkelingslanden veel arme kinderen die alleen nog maar rijst te eten hebben... En GGO-gewassen (zoals trouwens de meeste hybride rassen die veredeld zijn voor industriële landbouw) hebben minder diverse genen, waardoor ze geen weerbare groeiers zijn in minder goede omstandigheden… ze hebben dus veel meer chemische input nodig om te kunnen overleven. Maar gelukkig hebben we daar dan diezelfde bereidwillige farmaindustrie voor….

De échte vraag is dus: gaan we voor korte termijnoplossingen die de problemen op lange termijn nog groter maken; of kiezen we voor de duurzame oplossing? Het echte antwoord is eigenlijk simpel: leren samenwerken met die prachtig ingewikkeld natuurlijke ecosystemen, om een levende diverse landbouw te ontwikkelen. Bioboeren bewijzen dag na dag dat het kan. Nu de politiek nog!

Blijven kritisch nadenken en ons informeren is dus de boodschap, en elke duurzame stem kan het verschil maken. Om je hierbij te helpen: onze koepelorganisatie Bioforum heeft een interessant korte analyse gemaakt van de plaats die biolandbouw krijgt in de verschillende partijprogramma’s lees je hier.

Samenstelling pakket

Klein: pijpajuin en sla van eigen zonnekouterland (Vroente); shiitake van Pleurico; coeur de boeuf van Vermeulen; broccoli (ES); koolrabi (Be).

Groot: courgettes en venkel van eigen zonnekouterland (Vroente); mosterdblad van de Kollebloem (Vroente); shiitake van Pleurico; kerstomaten van Vermeulen; aubergines (Be); paksoi (Be); broccoli (Es); wortelen (Es).

Gemengd: courgettes en sla van eigen zonnekouterland (Vroente); kastanjechampignons van Chamrova; paksoi (Be); koolrabi (Be); watermeloen (Es); abrikoos (Es); banaan (Pe, Fair Trade).

Fruit: jazz appel (Fr); watermeloen (Es); abrikoos (Es); perzik (Es); banaan (Pe, Fair Trade). 

nieuws
Pakket week 24 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 22 2024
Lees meer
activiteit
Diermonoloog van de KOE
Schrijf je in
nieuws
Pakket week 19 24
Lees meer