Pakket week 21

Calendar icon 26.05.2023
photo

Petra Essink over hoe 'getekend voor het leven' ook geldt voor voeding

‘Alles wat je meemaakt als mens wordt ergens opgeslagen en onthouden. Ook al word je aan het eind een beetje vergeetachtig, toch draag je al die belevenissen nog ergens bij je. Tot in de kleinste details, leuke en stressvolle, van dat ene ontbijt, die ontluikende appelbloesem die je ergens zag, de trein die vertraging had. Álles wat je doet, denkt en beleeft tekent zich ergens in je af. Meestal onzichtbaar voor de buitenwereld, maar soms stralen je herinneringen door je ogen naar buiten of rimpelen zich samen in je gezicht. Ze verbergen zich in de houding van je lichaam, je manier van bewegen.

Dat dit 'getekend worden door het leven' voor voeding ook geldt, daarop zijn de meeste mensen niet zo bedacht. Toch is het zo: in een appel staat het hele groeiseizoen van een appelboom gegraveerd. Inclusief alle doorstane regen- en hagelbuien, zonnige dagen, stormen, hitte en droogte. De grondsoort. Het landschap waar de appelboom stond. De liefdevolle verzorging, of verwaarlozing. Alles krijgt zijn afdruk in die ene appel. Energetisch en ook als substantie. De appel-voedingsstoffen die je erin aantreft zijn er niet zomaar ingekomen. Ze zijn het resultaat van een heel appelboom-leven. Wortel substantie is het logische gevolg van de biografie van een wortel. Sla-nutriënten vertolken een heel sla-leven.

Zo bezien is eten niets anders dan een kruisen van levenswegen. Ergens in je biografie eet je die appel. Je eet dan niet alleen de stofjes zoals die (bij benadering) vermeld staan op de voedingswaardetabel, je krijgt haar hele levensverhaal erbij cadeau.

Als je zo naar voeding en naar eten gaat kijken kun je gaan vermoeden dat groenten die groeien in klimaatkassen met 24/7 ledlicht, zonder de echte aarde in een steriel landschap van techniek je een heel ander verhaal te vertellen hebben dan biologische vollegronds en onder-de-echte-zon voeding. ‘

Dit alles werd geschreven door Petra Essink, schrijfster van onder meer het boek ‘Bartsensvol Leven’. 

Samenstelling pakket

Klein:  kropsla en radijs van eigen land zonnekouterland, koolrabi van Lindemans, spinazie van Ambrozijn, broccoli van Grpenlof, wortels (Be) via Biofresh.  

Groot: rode kropsla, radijs, rode biet, courgettes en rucola van eigen zonnekouterland (Vroente), bloemkool van Groenlof, spinazie van Ambrozijn, wortel (Be) en koolrabi (Be) via Biofresh.  

Gemengd: kropsla en courgettes van eigen zonnekouterland (Vroente), bleekselder van Jarno Claeys, broccoli en wortel (Be) via Biofresh, jonagold van de Fruittuin, abrikoos (Es), banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.  

Fruit: aardbei van ’t Goed ter Heule, jonagold van De Fruittuin, banaan (Do, Fair Trade, watermeloen (Es) en abrikoos (Es) via Biofresh. 

nieuws
Pakket week 38
Lees meer
nieuws
Pakket week 37
Lees meer
nieuws
Pakket week 36
Lees meer
nieuws
Pakket week 35
Lees meer