Pakket week 21 2025

Wouter over de worteltijd
Naast
komkommertijd, waarvoor het nu nog te vroeg is, is er ook ‘worteltijd’ op onze
boerderij. De worteltijd heeft zo af en toe zijn piekmomenten op de boerderij.
Deze periode en de komende weken is het zover… Het is ‘worteltijd’.
Vandaag (woensdag) wiedden Lisa en Otto, twee stagiaires, de tweede en derde
zaaiing van de wortels. De eerste zaaiing werd reeds gewied en we hopen binnen
een tweetal weken de eerste busselwortels te hebben!
Om een idee te hebben: we zaaiden dit seizoen in totaal 14 bedden wortels op de
akker bij de Zonnekouter, en 8 bedden op de akker in de Bunderstraat. Samen
goed voor 4,680 km rijen wortel. We kiezen bewust een aantal verschillende
variëteiten. We hebben een aantal vroege rassen alsook een aantal smaakvolle
bewaarwortelen. De verschillende rassen hebben volgende klinkende namen: Napoli
(vroege), Filia (vroege en een nieuwe soort), Milan (typische nantaise wortel),
Oxhella (oud Brussel ras, lekker in stoofpotjes) en Rodelika (smaakvolle
bewaarwortel). Elk hebben ze hun eigen vorm en smaak!
Wortels worden ondiep gezaaid (1cm diepte) en hebben erg kleine zaadjes. Door
de droogte moeten we ze voldoende water geven en aangieten opdat ze goed kiemen
(aangieten wil zeggen dat we de rij waar de zaadjes liggen aangieten, dus niet
het volledige veld).
Wortels zijn onkruidgevoelig, en niet erg makkelijk mechanisch aan te pakken.
Dus net voor de wortels hun blaadjes boven de grond steken branden we het
onkruid een eerste keer weg (dit bespaart ons heel wat wiedwerk). Daarna
schoffelen en wiedeggen we de opkomende wortels tot het tijd is om te wieden.
En wieden, dat is op handen en knieën de rijtjes wortelen afgaan om alle
opkomend onkruid dat in de rij staat en waar we met de schoffel niet bij kunnen
te verwijderen. We kruipen met zijn allen (gelukkig boeren we niet alleen) de
komende weken dus ook 4,680 km op onze knieën…
Worteltijd dus…
Geniet van het pakket en de groenten,
Wouter
Samenstelling pakket
Klein: radijs en rode kropsla van eigen Zonnekouterland (Vroente); wortel van Hof Seghers; bloemkool van Groenlof; komkommer van Vermeulen; spinazie van de Mollenakker; kastanjechampignons van Chamrova.
Groot: chinese kool; rode kropsla, bietjes, courgettes en rucola van eigen Zonnekouterland (Vroente); tuinbonen van ’t Goed ter Heule; wortel van Hof Seghers; bloemkool van Groenlof; komkommer van Vermeulen; asperges (Be).
Gemengd: Chinese kool en radijs van eigen Zonnekouterland (Vroente); kastanjechampignons van Chamrova; koolrabi (Be); aardbeien van ’t Goed ter Heule; appel joya (Fr); nashipeer (It).
Fruit: aardbei van ’t Goed ter Heule; nashipeer (It): appel joya (Fr); kiwi (It); watermeloen (Es).
Brood: gist: rogge ; fantasie: koekebrood ; desem: spelt van Bakkerij Himschoot