Pakket week 2
An neemt je mee naar haar tijd in het toverachtige Bhutan
Groentepakketten doen je leven van het land, van wat er voorhanden is. Het deed me deze week terugdenken aan de drie jaar die ik een goeie 30 jaar geleden in Bhutan, een klein koninkrijkje in de Himalaya, mocht doorbrengen. Een toverachtig land, helemaal op zichzelf aangewezen, waar er meestal wel genoeg eten (en drank…) was voor de mensen die er leefden. Ze waren zelfvoorzienend, en grotendeels bio, omdat er maar weinig geld was om mee te springen op de kar van de groene revolutie.
Op het menu stond er dagdagelijks rijst, met ‘emadatsi’, een heet kruidig toemaatje van chili’s met wat ajuin en overrijpe koeienkaas, waarvan de kok pas tevreden was als de tranen over je wangen stroomden. En af en toe een reep gedroogd vet vlees, gestoofd met daikon om het malser te maken. En dan hing het helemaal af van het seizoen, wat er eventueel nog aan extra’s op je bord kwam. Witte kool in de winter, en in de zomer wat bladkooltjes. Met af en toe wat er uit het omringend bos kon worden bijgeplukt: in het vroege voorjaar gekrulde varenscheuten en groene asperges, en in de zomer cantharellen. Met bergen lagen ze dan te lonken op de markt; dan was het feest, heerlijk decadent iedere dag delicatessen eten.
De rest van het jaar was sober (de variatie mocht wel wat meer zijn), maar wat er was, had smaak. Lokaal geteelde rassen, met een heerlijk eigen karakter, van de nootachtige rode rijst tot de lange vlezige chili’s toe, geteeld op stenige rode berggrond vol mineralen. Het viel me ook op hoe heerlijk rul en smakelijk die rijst kon zijn als ze echt goed, met alle zorg en aandacht werd gekookt (veel lekkerder dan ik ze toen zelf kon bereiden overigens; om mijn onkunde op dat vlak werd altijd smakelijk gelachen, ze deden me het gevoel krijgen dat ik iets fundamenteels miste… en dat was misschien ook wel zo). Je had echt het gevoel dat die kom rijst je kracht gaf. De smaak van het echte.
Terug in België was de grote diversiteit aan groenten een verademing, maar tegelijkertijd groeide de teleurstelling over de smaak – of eerder het gebrek eraan. Het gevolg van onze industriële landbouwmethodes en de keuze om rassen te selecteren die veel kilo’s opbrachten dan, dan dat ze smakelijk en weerbaar waren. Het voelde aan grote armoede, ondanks al die verscheidenheid.
Dit (en nog zoveel andere dingen) deed me resoluut kiezen voor biodynamische landbouw, om zo het beste van die twee werelden te combineren: variatie, authentieke smaak én levenskracht. Zo werd de Zonnekouter geboren…
Die verre ervaringen ben ik hier altijd blijven meedragen: het belang van vitale smaakvolle rassen, van eten wat het levende land biedt, en van koken met aandacht. En om in dat koken ook de rijkdom van eenvoud te blijven vinden; in die simpele recepten die de smaak van elke van die groentes helemaal tot haar recht doen komen.
Ik laat jullie hier ook graag van meegenieten:
Met de Zonnekouter en de hele Vroente bieden we jullie weer een jaar vol biodynamische groenten én vlees aan in onze pakketten, onze hoevewinkel en op de Lousbergmarkt. Rijk van smaak, mét karakter, recht van het land: de smaak van het echte! Voor eenvoudig en lekker, krachtig voedsel op jullie borden.
Met hierbij als toemaatje een boekje met heerlijke doch iets complexere recepten, voor als de inspiratie zoek is, en het feest nabij!
Smakelijk!
An
Samenstelling pakket
Klein: prei, ingemaakte tomaten, savooi, veldsla (Vroente – Zonnekouter); knolselder, rode biet (Vroente - Kollebloem); wortelen, ajuin (Livinushof); quinoa (Humus, Zulte)
Groot: prei, ingemaakte tomaten en courgettecurry, veldsla, daikon (Vroente – Zonnekouter), rode biet, postelein, pastinaak (Vroente - Kollebloem); wortelen, ajuin (Livinushof); quinoa (Humus, Zulte); kastanjechampignons, raapjes, witlof (Be)
Gemengd: savooi, veldsla, daikon, ingemaakte tomaten (Vroente-Zonnekouter); pompoen, ajuin (Livinushof); quinoa (Humus, Zulte); clementines (Es), appelsien (Es), avocado (Es), gedroogde abrikozen (Tur)
Fruit: peer conference, appel Wellant (Fruittuin), fruitbeleg (O’ Bio Wakken), kiwi (It), clementines (Es), appelsien (Es), rozijnen (Tur), gedroogde abrikozen (Tur)