Pakket week 19 24

Calendar icon 09.05.2024
photo

Jannes en z'n liefdesverklaring voor venkel

Ik zal u iets verklappen: ik hou enorm van venkel oogsten.

Het is werkelijk een feest voor alle zintuigen. Eerst en vooral is er het zicht natuurlijk, een woud van fijne groene haartjes waar mijn hoed, als ik er geknield tussen zit, net bovenuit steekt. Dan is er de weergaloze geur, die doet denken aan snoep en Pastis en lange zomeravonden, en die bij het oogsten zodanig overvloedig vrijkomt dat het haast bedwelmend is. Ook het geluid is uiterst aangenaam, al die venkels bij elkaar dempen ieder geluid, en zorgen voor de perfecte akoestiek wanneer men zacht wil zingen tijdens het werk.

Maar waar ik het meest van geniet is het oogsten zelf, omdat er een grote mate van finesse en behendigheid voor nodig is. Het mes moet zo scherp mogelijk zijn, je moet er ten allen tijde voor zorgen dat je één hand perfect proper houdt, want eens vuilgemaakt laat de venkel zich maar moeilijk weer wit maken. Om dat verder te voorkomen moet je ook de venkels, eens afgesneden, dakpansgewijs per vijf stapelen, zodat er maar eentje de grond raakt. Ook die stapeltjes naast elkaar zien liggen is een plezier voor het oog.

Dit alles moet men zo snel mogelijk, maar ook zo zacht mogelijk doen, want de venkel is een fragiel ding, die makkelijk gekneusd raakt.

Ik wil niet te hard op mijn eigen toeter blazen, maar ik vermoed dat ik het zo graag doe omdat ik simpelweg de beste ben. Het ligt niet in mijn aard om op te scheppen over mezelf, ik denk dat het gewoon een feit is. Zelfs Usain Bolt zou qua snelheid en precisie de duimen moeten leggen voor mij. Eddy Merckx in zijn topjaren zou ik moeiteloos voorbijvenkelen. Ik hoor u nu denken: 'Is dat niet appelen met peren vergelijken?'. Nee, dat is venkelen met venkelen vergelijken zeg ik u! 

Enfin, verschiet niet als u binnenkort in heel Vlaanderen standbeelden van mij bovenop een berg venkel ziet opduiken, met daaronder het opschrift: 'Jannes De Schrijver, Venkelaar Zonder Weerga'. Er zijn ook plannen in de maak voor een 'Boulevard Jean L'Ecrivain, Maître Fenouilleur' in de Brusselse binnenstad.

Dus als u complimenten krijgt van iemand over de venkel in uw pakket, dan kan u met trots zeggen: 'Ik heb het letterlijk van de eerste de beste!'

Maar bovenal, laat het smaken.

Nederige groeten,
Jannes

Samenstelling pakket

Klein: venkel van eigen zonnekouterland (Vroente); koolrabi van de Kollebloem (Vroente); warmoes van Groenlof; knolselder van Dieleman; komkommer van Vermeulen; wortel (Be).

Groot: paksoi, snijsla en kervel van eigen zonnekouterland (Vroente); kastanjechampignons van Chamrova; warmoes van Groenlof; witloof van Vanderhauwert; bloemkool (Be); prei (Be); wortel (Be); courgettes (Es).

Gemengd: groene kropsla, rode bietjes en paksoi van eigen zonnekouterland (Vroente); bataat (Be); red Prince/golden/Yoja appel (Nl); kiwi (It) en appelsien (Es).

Fruit: red prince appel (Nl); mandarijn (It); appelsien (Es); banaan (DO, Fair Trade); gedroogde abrikozen (Tu). 

nieuws
Pakket week 24 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 23 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 22 2024
Lees meer
activiteit
Diermonoloog van de KOE
Schrijf je in