Pakket week 19 2025

Calendar icon 08.05.2025
photo

Lien over specifieke keuzes in de serre

Een boer moet soms prioriteiten stellen. Zeker als het al een hele tijd droog is en we op het land iets verder weg (nog) geen efficiënt beregeningssysteem hebben. Op dit eigenste moment zijn Arne, Otto (stagiaire Warmonderhof) en Jakob (stagiaire Landwijzer) aan het knutselen om de aardappelen toch van een zekere hoeveelheid water te kunnen voorzien. Het is een heel gedoe met pompen en buizen die aan elkaar moeten gezet worden om op deze manier het water tot aan het land te krijgen. En als een boer het in zijn hoofd heeft, dan moet het gebeuren. De beloofde nieuwsbrief zal dus moeten wachten tot volgende week.

Ondertussen wordt de serre helemaal omgedoopt naar het nieuwe seizoen: de zomer is in het land. Het laatste wintergewas, de warmoes, werd begin deze week opgekuist. De grond wordt nu bemest met compost, gefreesd en geharkt en meteen plantklaar gemaakt voor de komkommers. Na dit werk staat de serre alweer helemaal vol om het nieuwe seizoen in te gaan; de paprika’s en de tomaten zijn al enkele weken geleden geplant, nog even en de eerste courgettes zijn klaar om geoogst te worden.

In de zomer telen we een aantal gewassen die verticaal de hoogte ingaan; zowel de tomaten, de komkommers als de snijbonen moeten worden voorzien van touwen zodat zij tijdens het ganse seizoen voldoende ondersteund worden. En ook de paprika’s kunnen tijdens hun groei wat extra steun gebruiken d.m.v. netten. Kwa uitzicht geeft de zomer dus een totaal ander beeld dan de winter waar alles klein en dicht bij de aarde groeit.

Dit jaar proberen we minder gronddoek te gebruiken in de serre; minder plastiek tussen de teelten, meer contact met de aarde. Dit betekent wel een extra uitdaging tegen het onkruid. De courgettes en paprika’s worden gemulcht met stro en hooi. Bij de tomaten experimenteren we met onderzaai van groenbemester; een mengeling van bloemen die tussen de tomaten wordt gezaaid. Op deze manier hopen we dat de bloemen de bovenhand nemen en niet het onkruid. Mochten de bloemen te weelderig worden en de tomaten verdringen of ervoor zorgen dat er teveel vocht wordt vastgehouden (welk vocht?) zodat er gevaar dreigt voor schimmels, dan zullen deze bloemen worden platgewalst en kunnen zij verder dienen als levende mulch. Afwachten hoe dit experiment zal verlopen. Voorlopig ziet het er mooi uit. Al moet ik wel toegeven dat ik me al af en toe heb moeten inhouden om niet spontaan het kruid te beginnen wegschoffelen. 

Smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: rettich, kervel, rode biet en spinazie van eigen Zonnekouterland (Vroente); bloemkool van Ourobouros (Vroente); courgettes (FR).

Groot: rode eikenbladsla, pijpajuin, rode biet, paksoi en spinazie van eigen Zonnekouterland (Vroente); koolrabi en mosterdblad van de Kollebloem (Vroente); bleekselder van Groenlof; wortel kleur van Livinushof; courgettes (Fr).  

Gemengd: rettich en kervel van eigen Zonnekouterland (Vroente); bloemkool van Ourobouros (Vroente); asperges van ’t Goed ter Heule; bellebio en Jazz appel (Fr); kiwi (It) en banaan (Pe, Fair Trade).   

Fruit: rabarber van Ourobouros (Vroente); aardbei van Snauwaert; kiwi (It); appel biobello en Jazz (Fr).  

Brood: gist: wit rond; fantasie: combicorn; desem: voltarwe van Bakkerij Himschoot.

nieuws
Lezing Peter Vandermeersch ""Graan als krachtigste voedingsmiddel ter ondersteuning van bewustzijnsontwikkeling."
Lees meer
activiteit
Eeva Thee Tasting
Schrijf je in
nieuws
Pakket week 18 2025
Lees meer
nieuws
Pakket week 17 2025
Lees meer