Pakket week 18 2024

Calendar icon 01.05.2024

Wouter over al het werk tijdens de lentezon

De boeren moeten niet altijd klagen over het weer… Toch?

Wat hebben we genoten van de droge, zonnige en warme dagen begin deze week. Maandag, dinsdag en woensdag werd hier hard gewerkt. We stonden al een tijdje in de startblokken. En maandagmorgen, om 9u stipt, werd door een stralende lentezon het startschot gegeven…

Maandagmorgen oogstten we zoals steeds voor de Lousbergmarkt en voor de pakketten van collega-boerderijen Ourobouros en de Kollebloem. Met drie mensen werd de oogst gedaan. Tegelijkertijd vertrokken twee tractoren: één tractor ging frezen om winteronkruiden en groenbemester te verkleinen en te laten uitdrogen. De andere ging de laatste percelen gaan bemesten. Er werd bemest en gefreesd tot laat in de namiddag. Daarna werden nog een aantal bedden op het groenteveld bij de Zonnekouter zaaiklaar gemaakt. We konden tevreden naar huis want als het weer verder zou meezitten dan konden we nog een grote duw doen op dinsdag.

En jawel, dinsdagmorgen werd niet gedraald. Lien, Marie en Lise startten met het planten van de trostomaten in de serre. De laatste hand werd gelegd aan de bedden om sla te planten en bonen, wortel en radijs te zaaien. En Arne was de grond aan het voorbereiden om kort na de middag te kunnen starten met planten van de aardappels. Alsof dat nog niet genoeg was, werd vooraleer de plantmachine aangepast werd om aardappels te poten, nog snel een bed sla geplant. En zo gezegd zo gedaan: dinsdagnamiddag gingen alle aardappelen de grond in en werden radijs, de eerste prinsessenbonen en wortels gezaaid.

Woensdag haalden we eerst een mooie oogst binnen voor de pakketten. In de namiddag werden koeien gelukkig gemaakt door ze naar verse-groene weides te brengen. Wij onthouden: na regen komt … zonneschijn. Het zijn mooie dagen op het veld.

Smakelijk, Wouter 

Samenstelling pakket

Het is geen sinecure om nog voldoende aanbod inlandse groenten te vinden. Dat is elk jaar wel in deze periode, maar normaal beginnen we al een en ander buiten te oogsten… Die oogst zal door het late zaaien en planten nog wat op zich laten wachten dit jaar, daar viel weinig aan te doen. Maar we doen ons best, en zoals Wouter schrijft is er nu hoop voor de toekomst. En gelukkig hebben we een ‘drogere’ serre die zich niet zo laat beïnvloeden door het weer buiten, met nu ook de eerste venkel en heerlijk malse rode bietjes!

Klein: rode eikenbladsla en rucola van eigen zonnekouterland (Vroente); kastanje champignons van Chamora; zoete aardappel (Be), wortel (Be) courgettes (Be) en broccoli (Es) via Biofresh.  

Groot: rode eikenbladsla, venkel en rode biet van eigen zonnekouterland (Vroente); koolrabi en asian salad van de Kollebloem (Vroente); oesterzwam van Chamrova; spinazie van Vandendriessche; wortel (Be), broccoli (Es) via Biofresh.

Gemengd: venkel, rucola en warmoes van eigen zonnekouterland (Vroente); wortel (Be) en courgettes (Es) via Biofresh; mandarijn (ES), wijnappelsien (Es) en banaan (Do, Fair Traide) via Biofresh.

Fruit: appel joya van de Fruittuin, mispel (Es), pompelmoes (Es), wijnappelsien (Es) en banaan (Do, Fair Traide) via Biofresh. 

nieuws
Pakket week 24 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 23 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 22 2024
Lees meer
activiteit
Diermonoloog van de KOE
Schrijf je in