Pakket week 17 2024

Calendar icon 25.04.2024
photo

An over een boeiend spinazie-nitraatgesprek

Deze week ging in ons Zonnekouterzaaltje weer de maandelijkse kookcursus door met Peter Vandermeersch, bevlogen kok van de Zonnekeuken. Wij zorgen dan voor de ingrediënten, hij voor de inspirerende uitleg en lekkere bereidingen. Deze week had ik per abuis de spinazie voor de cursus in de middagsoep gedraaid (oeps!)… Maar gelukkig was er toevallig ook spinazie besteld voor de pakketten, die naadloos geleverd werd door boerin Nicole 5 minuten voor de kook begon. Dus uiteindelijk kwam alles wel weer goed, zoals meestal. En zoals de meeste toevalligheden bracht dit ook iets onverwacht en boeiend in beweging: er ontspon zich tussendoor een heel gesprek over spinazie, bietjes, koken en voedingswaarde, dat ik graag met jullie deel.

Spinazie hoort samen met rode bietjes, melde en quinoa tot de ganzevoetfamilie, die niet echt bekend staat om haar bonte bloemenpracht (ze hebben dicht opeen gepakte aren groene vlezige bloemetjes), maar wel om hun vermogen om mineralen uit de bodem op te nemen. Dit is uiteraard een eigenschap van alle levende planten, maar de ‘ganzevoeters’ zuigen ze met ongemeen enthousiasme op in hun gestel, wat het gewas op zich uitzonderlijk mineralenrijk maakt. Een fantastische kwaliteit in de keuken, maar het kan ook uit de hand lopen, en de boer(in) heeft daar heel wat in te betekenen!

Neem nu spinazie, een ‘ganzevoeter’ die ook in de winter in serres wordt gekweekt. Als je die heel gul stikstofrijk bemest (wat in de gangbare landbouw niet zelden gebeurt), dan stapelt die plant ijverig nitraten op in heel haar systeem. Die worden normaal bij voldoende licht en in evenwicht met andere mineralen omgezet in bouwstoffen van de plant, daar groeit ze van! Maar bij een overdosis stikstofbemesting blijft dat opgestapeld nitraat gewoon zitten (en nog meer in donkere winterdagen wanneer de fotosynthese nagenoeg stilvalt). Dit is de hoofdreden waarom je spinazie in principe niet terug mag opkoken na bereiding; hierdoor wordt dit opgestapeld nitraat omgezet giftig nitriet, wat vooral bij jonge kinderen voor problemen kan zorgen.

Dit probleem van nitraatophoping heb je dus veel minder bij zomerse ganzevoetgroenten die een evenwichtige organische bemesting krijgen (zoals bij compostbemesting in de biodynamische landbouw): die groenten groeien gewoon uit tot voedzame mineraalrijke gewassen zonder ‘nitraatoverdosis’. Je kan die opgezogen mineralenrijkdom trouwens ook proeven (binnenkort in je pakket!): hierdoor smaken biodynamische rode bieten ook niet gewoon naar aarde maar worden lekker zoet en krachtig van smaak!

 An

Samenstelling pakket

Klein: paksoi, rode eikenbladsla en kervel van eigen zonnekouterland (Vroente); witloof van Vanderhauwert; spinazie van Vandendriessche; bloemkool (Be) via Sinature.

Groot: paksoi, groene eikenbladsla en rucola van eigen zonnekouterland (Vroente); pijpajuin van de Kollebloem (Vroente); spinazie van Vandendriessche; knolselder van Dieleman; komkommer van Vermeulen; bloemkool (Be) en bataat (Be) via Sinature; venkel (It) en wortel (Be) via Biofresh.

Gemengd: paksoi van eigen zonnekouterland (Vroente); andijvie van De Kollebloem (Vroente); witloof van Vanderhauwert; champignons van Chamrova; natyra appel (D) en appelsien (Es) via Sinature; dadels (Al) via Koolmees.  

Fruit: Natyra appel (D), appelsien (Es), clementines (Es) en kiwi (It) via Sinature, avocado (Es) via Biofresh

nieuws
Pakket week 18 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 16 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 15 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 14 2024
Lees meer