Pakket week 16

Calendar icon 21.04.2023
photo

Deze week vertelt An over de eerste plantingen buiten, over één van de bijenkasten op de boerderij die opeens begon te zwermen en over hoe belangrijk bijen zijn voor de landbouw!

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Eindelijk konden we nu ook buiten onze eerste radijzen, spinazie, wortels zaaien, en de pijpajuin en de aardappelen poten!

Gisteren ging hier ook de cursus natuurlijk imkeren van Landwijzer door. Waarbij één kast bijen prompt de show stal door te beginnen zwermen, en neer te strijken – nee, niet 5m hoog in een verre boom, maar op de lege kast ernaast! Waarop die hele bijentros van een goeie vijfduizend bijtjes in een half uur door ‘t kleine vlieggat naar binnen stroomde. Indrukwekkend om mee te maken!

Eerst wat bijenwijsheid uit het boek ‘Houden van de aarde’ van Michiel Rietveld:

Een landbouw-bedrijfsorganisme is des te gezonder naarmate de bedrijfs-onderdelen, de ‘organen’, beter op elkaar zijn afgestemd, elkaar beter waarnemen. Voor die afstemming blijkt de rol van vogels en insecten onmisbaar: zij zorgen immers voor de verhoudingen en de verbindingen. Zij zorgen voor het waarnemend vermogen binnen bedrijf en landschap. Bij vogels en insecten kun je door maatregelen als het aanleggen van hagen, heggen en poelen hopen dat ze komen. Met bijen is dat anders. Uit oeroude tijden is het besef afkomstig dat de bijen in een cultuurlandschap een prominente rol vervullen. De bij wordt niet voor niets de koning (of eerder ‘koningin’!) van het insectenrijk genoemd. Voor elk potje honing wordt door tienduizenden bijen samen ongeveer tweeënhalve keer rond de aarde gevlogen. Een imker praat overigens niet over de afzonderlijke bij, maar over het bijenvolk als geheel, de imme, een volk dat een grote wijsheid in zich draagt. Als je je voorstelt dat de afzonderlijke bijen ongeveer tot drie kilometer van de korf of de kast komen om nectar en pollen te verzamelen, dan kun je zien hoe elke dag in een soort pulserende beweging het immewezen zich uitbreidt over een gebied ter grootte van ongeveer 28 vierkante kilometer. Daarmee is de imme ineens het grootste landbouwhuisdier geworden, maar wel het huisdier met de minste waardering. Het bijenvolk heeft de mens nodig, en wij hebben de bij nodig omdat ons landbouwecosysteem in elkaar zou zakken als de bij er niet meer is. Voor de bevruchting en dus de vruchtvorming en voortplanting van de meeste planten moet gevreesd worden, en ons landbouwlandschap zou dreigen te verwoestijnen.’

Het is een moeilijke opdracht, imkeren in landbouwgebied in deze tijden; de omgeving zet de bijen immens onder druk! Door een gebrek aan bloeiende ruigten nadat in de lente al de bomen uitgebloeid zijn, verhongeren ze in de zomer, halen minderwaardig voedsel binnen, of eten al heel hun wintervoorraad op. Ook bevatten sommige courante landbouwpesticiden een zenuwgif dat hun oriëntatie verstoort; veel bijenvolkeren ‘verdwijnen’ daardoor gewoon omdat ze hun kast niet meer terugvinden. En dan komen de Aziatische hoornaars ze nog beroven…

Zelf op de Zonnekouter proberen we de bijen een toekomst te geven. Door genoeg zomerbloeiende bijenplanten voorzien, te werken met sterkere minder productieve bijenrassen die parasitaire mijten de baas kunnen, andere types behuizing die meer aansluiten bij de natuurlijke bijenraten; alles bijeen een hele zoektocht en uitdaging! Maar er is dringend nood aan een groter verhaal, aan politiekers die kunnen en durven luisteren naar de wijsheid van de bijen. Als we immers durven kiezen voor een landbouwmodel waarin de bijen terug een plaats krijgen, komen we als vanzelf uit bij een duurzame, dier-, milieu- en klimaatvriendelijke landbouw met toekomst voor ons én de bijen!

In de Auvergne, waar er nog meer ‘bij-vriendelijke’ omgeving in, had ‘La ferme du Gaston’ vorig jaar een rijke honingoogst waarin ze ons graag laat delen. Er is een nieuwe voorraad zomerbiohoning in onze winkel aangekomen. 40 potjes honing waarvoor 100 keer rond de aarde is gevlogen; dit vraagt om smullen met eerbied!

An

Samenstelling pakket

Klein:  eikenbladsla en paksoi van eigen land zonnekouterland, witloof van Vanderhauwert, wortel (Be), bloemkool (Be) en kastanjechampignons (Be) via Biofresh.

Groot: eikenbladsla en raapsteeltjes van eigen zonnekouterland (Vroente), kervel en andijvie van De Kollebloem (Vroente), rode biet van De Zaailing, wortel (Be), bloemkool (Be), venkel (It), artisjok (It) en courgettes (It) via Biofresh.

Gemengd: paksoi en eikenbladsla van eigen zonnekouoterland (Vroente), witloof van Vanderhauwert, wortel (Be) via Biofresh, jonagored van De Fruittuin, conference (Nl) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

Fruit: elstar en topaz van De Fruittuin, conference (Nl), lane late appelsien (It), pompelmoes (Es) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh. 

photo
nieuws
Pakket week 16 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 15 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 14 2024
Lees meer
activiteit
Boerderijfeest 2024
Schrijf je in