Pakket week 15

Calendar icon 14.04.2023photo

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Na een sfeervolle vroege vogelwandeling en een deugddoend paasontbijt, hebben we op de droge zonnige Paasmaandag een tandje bijgestoken om tussen de regendagen door het land geplant en ingezaaid te krijgen met de (al niet meer zo vroege) lentegewassen. Eindelijk kan het beginnen groeien!

In afwachting trakteren we je deze week op een tekst van Peter Van Berckel uit het boek ‘Barstensvol leven, een pleidooi voor vitale voeding’ (Petra Essink & Paul Doesburg)

‘We zijn allemaal opgevoed met voedingskennis, vastgelegd in een piramide van voedingsstoffen, of ‘de schijf van vijf’. Maar een vitale keuken vraagt een andere manier van denken over voedingskwaliteit. Namelijk een manier van denken die niet langer voedingsstoffen centraal zet, maar levensprocessen.

Planten – en ook dieren- zijn immers niet zomaar ‘samengesteld’, maar gegroeid en ontwikkeld door een gebalanceerd samenspel van levensprocessen, in interactie met hun omgeving. Als het om plantaardige voeding gaat kan je vaststellen dat in de verschillende plantendelen (wortel, stengel, bloem, vrucht en zaad) verschillende levensprocessen een hoofdrol spelen.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar wortelgewassen, dan ligt het voor de hand om te constateren dat hier de processen van opname (water en mineralen) de overhand hebben. Ademhalingsprocessen vinden plaats in het blad. Een stengelgewas is ‘groots’ in transport- en verbindingsprocessen: de stengel transporteert liters water en voedingsstoffen, en verbindt de wortel met het bloemvruchtgebied. Tot zover de ‘groeiprocessen’. 
Bloemen vruchten en zaden doen aan ‘voortplantings- en rijpingsprocessen’. In een bloem komen de vegetatieve groeiprocessen tot stilstand; er ontwikkelt zich hieruit iets heel anders en heel verfijnds, dat doet aan verspreiding van geuren en kleuren.Zo krijgt de tip ‘eet gevarieerd’ een heel andere invulling. Niet ‘eet voldoende van de producten uit de verschillende vakken van de schijf’, maar eet voeding die een uitdrukking is van een breed scala aan levensprocessen. Concreet: eet wortel, blad, stengel, bloem, vrucht en zaadgewassen. Op zo’n manier dat  alle plantendelen (en daarmee alle levensprocessen) deel uitmaken van je menu !’

Samenstelling pakket

Klein: radijs, warmoes en rucola van eigen land zonnekouterland (Vroente), prei van de Kollebloem (Vroente), komkommer van PCG, wortel van Livinushof.

Groot: winterpostelein, spinazie en paksoi van eigen zonnekouterland (Vroente), prei, pijpajuin van de Kollebloem (vroente), komkommer van PCG, wortel en pastinaak van Livinushof, witloof (Be) en alfalfa (Be) via Biofresh.

Gemengd: raapsteeltjes van eigen zonnekouterland (Vroente), prei van de Kollebloem (Vroente), komkommer van PCG, broccoli (Es) via Biofresh, elstar appel van de Fruittuin, appelsien solarina (It), mandarijn ( It) via Biofresh.

Fruit: appel elstar van De Fruittuin, appelsien solarino (It), kiwi (It) en mandarijn (It), en dadel (Tr) via Biofresh.

nieuws
Pakket week 48
Lees meer
nieuws
Pakket week 47
Lees meer
nieuws
Pakket week 46
Lees meer
nieuws
Pakket week 45
Lees meer