Pakket week 14 2024

Calendar icon 04.04.2024
photo

Wouter over de tonnen prei

Wisten jullie dat een gezonde dosis wiskunde belangrijk is voor boeren?

Vandaag kuisten we de laatste prei. Dit zorgde voor heel wat vreugdesprongen in de schuur. Na de vreugdesprongen gingen we meteen aan het rekenen. Door te rekenen willen we te weten komen hoeveel prei we geoogst hebben en hoeveel de gemiddeld opbrengst (per hectare) dan was. Was het met andere woorden een goed prei-jaar en hebben we goed geboerd?

Ik kan alvast meegeven dat we 6058 kg (=6 ton) prei oogstten en verkochten afgelopen seizoen. Een – voor onze boerderij – heel mooie hoeveelheid. Zeker als je weet dat we door het natte weer ook bijna alle prei (toch zeker 80 procent) handmatig hebben uitgestoken en vanop het veld naar de houten bakken hebben gebracht. Dikwijls met de enkels tot in de modder. Op de boerderij worden de preibladeren op kistlengte gesneden en de buitenste bladeren afgedaan. Na ze grondig te hebben gewassen worden ze in kisten per 6 kg gelegd (voor de vlotte rekenaars onder jullie: we vulden dus een dikke 1000 kisten prei afgelopen seizoen).

Maar het aantal kilogram geoogste prei zegt op zich weinig. Wat we als boeren willen weten is hoeveel de gemiddelde opbrengst per hectare is. Wij telen zelf prei op: 20 bedden van 1,5 m breed en ongeveer 93m lang. Dit brengt ons op een teeltoppervlakte van 2790 m².  En nu zijn we er bijna: 6 ton prei op 2790m² is een gemiddelde opbrengst van 21,5 ton per 10.000 m² (=1 hectare). En laat dat nu eens een mooi gemiddelde zijn waar we content mee zijn!

Onze conclusie was dan ook: onze bodem en onze eigen selectie prei waarvan we zelf het zaad telen is robuust en deed het onder extreem natte omstandigheden nog steeds heel goed. We maakten ons ook wel de bedenking dat jullie, onze klanten, veel prei aten 😊. Bedankt hiervoor!

Fijn weekend straks.
Wouter 

Prijsaanpassingen groentepakket

Elk nieuw teeltseizoen doen we een kleine maar essentiële prijsaanpassing voor onze groenten, en dus ook voor de abonnementen. Hieronder vind je de prijzen vanaf april.

·        Klein, Gemengd en Fruit: 18€ per pakket dus 78€/maand

·        Groot: 30€ per pakket dus 130€/maand

·        Brood: 18€/maand 

·        Ajuin: blijft 5€ (hoeveelheid wordt aangepast van 3 kg naar 2.5kg)

·        Aardappelen: 8€ ; hoeveelheid rond 3kg afhankelijk van het seizoen

·        Eieren blijven 3 euro per doosje.

Kunnen de abonnees die zelf maandelijks betalen (dus niet via domiciliering) hun bestendige opdracht aanpassen? Dankjewel!

Samenstelling pakket

Klein: kervel, snijsla, rucola, van eigen Zonnekouterland (Vroente); bloemkool van Ourobouros (Vroente); pastinaak, bataat van Dieleman

Groot: spinazie, rucola, groene eikenbladsla, paksoi van eigen Zonnekouterland (Vroente); bloemkool van Ourobouros (Vroente); bataat van Dieleman, wortelen van De Blauwe Spie; witlof van Vander Hauwert; venkel (It) via Biofresh.

Gemengd: spinazie, rucola van eigen Zonnekouterland (Vroente); bloemkool van Ourobouros (Vroente); bataat van Dieleman; appel elstar van De Fruittuin, appelsien (Es), bananen (FT, Do) via Biofresh.

Fruit: appel elstar van De Fruittuin, wijnsien moro (It), kiwi (It), passievrucht (Es), avocado (Es) via Biofresh. 

nieuws
Pakket week 20 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 19 24
Lees meer
nieuws
Pakket week 18 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 17 2024
Lees meer