Pakket week 12 2024

Calendar icon 21.03.2024

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Veel jong leven op de boerderij: lekker fris eerste lentegroen uit de serre (en in jullie pakketten), en maar liefst 5 kerngezonde schone kalfjes geboren!

Ook door Gent waaide er een frisse wind: Voedsel Anders organiseerde er enkele denkdagen over de toekomst van duurzame landbouw. Vorige week konden we op  ‘Kiemkracht’ in de Vooruit voedende ideeën uitwisselen over hoe we duurzame landbouw concreet een bredere basis kunnen geven; deze maandag kregen de studenten bioingenieur in het mooie kader van de Sint Pietersabdij een agroforestry-bad. Eens een heel ander verhaal dan al die droge technieken die ze hele dagen moeten leren op de schoolbanken. Nu was het uit het leven gegrepen: met bioboeren en praktijkonderzoekers erbij kregen ze vragen voorgeschoteld over mogelijkheden en beperkingen van het samenwerken in coöperaties, over groot- en kleinschaligheid, de macht in eigen boerenhanden of in die van de agroindustrie, en hoe politiek op gemeentelijk en Vlaams niveau iets kan betekenen voor de beschikbaarheid van landbouwgrond voor jonge boeren.

Het mooie van het hele agroforestry-verhaal is dat er hoe langer hoe meer het bewustzijn groeit bij jong en oud dat het niet enkel gaat over ons landbouwecosysteem vergroenen (wat uiteraard ook belangrijk is én hoognodig), maar dat ieder van ons, iedere consument, deel uitmaakt van dat landbouwecosysteem. En dat de ontwikkeling van een duurzame landbouw dan ook heel erg een sociaal verhaal is, waar zowel onze eigen individuele keuzes én de politieke keuzes het verschil zullen maken!

 Dat vraagt een groei in ieders bewustzijn, samen zoeken naar creatieve oplossingen: van onderuit is dit al langs alle kanten aan het gebeuren, in de buik van de maatschappij ontspruiten dagelijks nieuwe mooie waardevolle initiatieven .

Maar het vraagt ook op politiek niveau lef en durf! Maatschappelijke verantwoordelijkheid durven nemen om gezond voedsel voor iedereen betaalbaar te maken én te zorgen voor een leefbaar loon voor de boeren. Voldoende grond ter beschikking te stellen van nieuwe bioboeren om meer en grotere duurzame landbouwprojecten mogelijk te maken. Ondersteunen van  lokale samenwerkingen tussen boeren, van projecten die diversiteit en veerkracht in de landbouw versterken. ‘Vitale rassen’ laten groeien en bloeien in plaats van de boerenzaadhandel aan banden te leggen. De Landwijzeropleiding ondersteunen in plaats van de geldkraan toe te draaien. Eindelijk eens een lange termijnvisie uit te bouwen die het verschil maakt, en dan ook het beleid daarop af te stemmen… iets helemaal anders dus dan de doekjes voor het bloeden die uit de kast gehaald worden om de boerenprotesten te sussen…

Werk aan de winkel dus; een hele uitdaging, maar niet onmogelijk! We blijven hopen, dan doet leven. In afwachting doen uw toegewijde Zonnekouterboer.inn.en voor u wat we kunnen, en luiden bij deze vol goesting ons nieuwe teeltseizoen in!

An

Samenstelling pakket

Klein: kervel, prei, radijs, warmoes van eigen Zonnekouterland (Vroente); knolselder, rode kool van Dieleman, witlof van Vander Hauwert

Groot: prei, warmoes, radijs van eigen Zonnekouterland (Vroente); mosterdblad, wortel kleurmix van De Blauwe Spie; witlof van Vander Hauwert: butternut (Fr), bloemkool (Fr) via Biofresh.

Gemengd: radijs van eigen Zonnekouterland (Vroente); aardpeer van de Kollebloem (Vroente);  wortel kleurmix van De Blauwe Spie; witlof van Vander Hauwert; broccoli (Es) via Biofresh; appel natyra van Van Eykeren; peer conference (Be), sien Tarocco (It) via Koolmees.

Fruit: appel natyra van Van Eykeren; Peer xenia (Be), wijnsien tarocco (It), mandarijn Tango (Es), Pompelmoes (Es) via Biofresh 

nieuws
Pakket week 15 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 14 2024
Lees meer
activiteit
Boerderijfeest 2024
Schrijf je in
activiteit
Boerenmarkt Dentergem
Schrijf je in