Pakket week 11 2024

Calendar icon 14.03.2024
photo

Wouter over Orsalisk

Vandaag wil ik het met jullie hebben over ORSALISK.

Ik hoor jullie denken: ‘waar heeft die het over’? En terecht.

ORSALISK is een afkorting voor:  “Organisch Samenwerken, Lerend netwerk Interne Samenwerking op Korteketen Biobedrijven”. Een hele boterham die ik hieronder graag verduidelijk.

Op de Zonnekouter willen we naast zorg voor land en dier ook zorg dragen voor elkaar. Hierbij willen we ons samenwerken en samenzijn verder versterken en verbeteren. We gingen - nu ongeveer anderhalf jaar geleden - deze zoektocht aan met 5 collega bio-boerderijen. Op de eerste bijeenkomst werd ORSALISK geboren… Het traject bestaat uit enerzijds lerende netwerken waarin we met de collega boer.inn.en uitwisselen en van elkaar leren hoe we te werk gaan op onze eigen boerderij. Daarnaast zijn er ook individuele coachings op het bedrijf om nieuw aangereikte methodieken om te zetten in de praktijk onder professionele begeleiding. Het traject resulteert in een studiedag en een heus handboek om andere boerderijen op weg te zetten om met de verschillende thema’s aan de slag te gaan.

Op de Zonnekouter werken we samen met 8 collega’s, waaronder zelfstandig vennoten en werknemers, maar ook met vrijwilligers, seizoensarbieders en plukkaarters. Voer genoeg dus om met het thema samenwerking aan de slag te gaan. We namen in een eerste stadium onze missie en visie onder de loep. Daarnaast stonden we ondermeer stil bij wie welke verantwoordelijkheden opneemt en we goten dit in een rollendocument waarbij alles duidelijk omschreven staat. We willen op die manier ook evolueren naar een meer zelfgestuurde organisatie. We scherpten gaandeweg ook onze overlegstructuur aan en bekeken wat waar en wanneer besproken kan worden.

Wie dacht dat de boeren & boerinnen, de pakkettenploeg en het winkelteam op de Zonnekouter enkel praktisch bezig waren zit er dus naast! Het traject nam al heel wat tijd in beslag, maar gelukkig werden de vele bijeenkomsten vooral in de wintermaanden gepland zodat we vanaf nu weer volop kunnen focussen op het veld. Onze handen kriebelen om er in te vliegen, maar voorlopig is het nog te nat om de bodem te beroeren.

Tot op het erf of in jullie depot?

Groeten, Wouter

Samenstelling pakket

Klein: aardpeer van de Kollebloem (Vroente), wortel (Be), bataat (Be), wortel (Be), paksoi (Be) en broccoli (Es) via Sinature, oesterzwam via Biofresh.

Groot: radijs van eigen Zonnekouterland (Vroente); wortel van Livinushof, pastinaak (Be) en oesterzwam (Be) via Biofresh; bloemkool (Fr), venkel (It), spitskool (Es), pakoi (Be), bataat (Be) en rode biet (Be) via Sinature.

Gemengd: prei en winterpostelein van eigen zonnekouterland (Vroente); knolselder van De Kollebloem (Vroente); rode kool van Dieleman; elstar van De Fruittuin, avocado (Es) en kiwi (It) via Sinature.

Fruit: elstar van de Fruittuin, avocado (Es) via Biofresh; conference (Be), appelsien (Es) en banaan (Do, Fair Trade) via Sinature.

nieuws
Pakket week 15 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 14 2024
Lees meer
activiteit
Boerderijfeest 2024
Schrijf je in
activiteit
Boerenmarkt Dentergem
Schrijf je in