Pakket week 10 2024

Calendar icon 07.03.2024

Jakob vertelt deze week over de lente en nog véél méér

Liefste abonnees, sympathisanten en nieuwsbriefliefhebbers allerlei,

U zal het hoogstwaarschijnlijk hier en daar al hebben opgevangen en ik kan bevestigen; de lente is in het land. In ontelbare nieuwsbrieven zal u lyrische beschrijvingen terugvinden van alle magnifieke manifestaties van dit nieuwe seizoen, dus ik gebruik deze kans om te berichten over de laatste ontwikkelingen op de boerderij. De (van horen zeggen) rustige winterperiode bracht bijvoorbeeld ruimte voor de installatie van een nieuwe was-carrousel, een technologisch hoogstandje dat ons toelaat om aan ongekende snelheden de vers geoogste groenten pakket-klaar te maken. Naar het schijnt kan ze zelfs zodanig worden ingesteld dat er verse soep uitkomt, helaas viel die optie niet binnen het budget. Er werd ook lustig getimmerd aan een nieuwe schuur, waar zich nu het gereedschap en een volwaardig atelier bevinden. Dit zal zonder twijfel leiden tot een verhoging van onze efficiëntie, de onbetwistbare maatstaf voor kwaliteit, in die mate zelfs dat een zorgvuldig vormgegeven raamopening al weer werd toegenageld, nog voor de eerste lentezon er door kon vallen. Wat betreft de dierlijke bewoners van de boerderij beweegt er ook wat. Zo begint Nala, een vaste waarde van de kudde, zich klaar te maken om het eerste kalfje van 2024 op de wereld te brengen, en vorige week ontvingen we een 200-tal kuikentjes. Gezien het onvoorstelbare tempo waaraan ze zich richting volgroeide kip pikken, zullen enkel snelle beslissers nog de kans hebben ze in hun jeugdig onschuldige donsje te bezichtigen.

Het boerderij-organisme zoekt voelbaar naar een hogere versnelling om het vele werk dat op ons afkomt op te vangen, en ik kijk er naar uit te ontdekken hoe ik er zelf mee om zal gaan. Om af te sluiten een inzicht dat bij John Muir opkwam, toen hij aan de voet van een ander soort berg stond:

"When we try to pick out anything by itself, we find it hitched to everything else in the Universe."

Ik wens jullie een zonnig weekend toe, Jakob 

Samenstelling pakket

Klein: prei van eigen zonnekouterland (Vroente); wortel van Livinushof; rode biet van De Levende Aarde; witloof van Vanderhauwert; champignons van Chamrova; koolrabi (It) via Sinature.  

Groot: prei en winterpostelein van eigen zonnekouterland (Vroente); knolselder van De Kollebloem (Vroente); pastinaak en rode kool van Dieleman; witloof van Vanderhauwert; champignons van Chamrova; aardpeer (Be), zoete bataat (Be) en koriander (Fr) via Sinature.

Gemengd: prei van eigen zonnekouterland (Vroente); zoete bataat (Be), venkel (It) en andijvie (It) via Sinature; appel topaz van de Fruittuin; clementines (It) en bananen (Do, Fair Trade) via Sinature.

Fruit: topaz van de Fruittuin, bloedsinaas (Es), xenia peer (Nl) en banaan (Do, Fair Trade) via Sinature. 

nieuws
Pakket week 15 2024
Lees meer
nieuws
Pakket week 14 2024
Lees meer
activiteit
Boerderijfeest 2024
Schrijf je in
activiteit
Boerenmarkt Dentergem
Schrijf je in