pakket week 31

Calendar icon 03.08.2023
photo

An over de goeie ouderwetse Belgische natte zomer

Juli en begin augustus laat ons nog eens van een goeie ouderwetse Belgische natte zomer genieten, en eerlijk gezegd ben ik daar niet rouwig om. Het zorgt ervoor dat alle gewassen heerlijk stress-loos uitgroeien, het bespaart ons een hoop beregeningsgedoe, en vult onze (grond)watervoorraad aan. Mij hoor je niet klagen, maar ik zit dan ook niet in een kletsnat tentje te bibberen, hopende op betere tijden…

Een bijkomend voordeel van de lagere temperaturen is dat de tomaten trager afrijpen. Na de eerste grote rode tomatenvloed (400 kg!) vorige week, die we samen met 120 kg prinsessenboontjes helemaal kwijtgeraakt zijn via onze groentepakketten, onze winkel, én door jullie enthousiaste intekening op onze 3-en-5-kilo-actie (heel erg bedankt daarvoor!) is er nu even pauze in de rijping. Die valt mooi samen met de sluit van de Lousbergmarkt en veel mensen (ook wat zonnekouterboeren en -boerinnen) op reis, dus ook dat komt alweer goed uit! En voor wie het gemist heeft: volgende week verwachten we waarschijnlijk weer een nieuwe lading!

We hadden ook het grandioze idee om dit jaar onze tomaten te laten inmaken door een bedrijfje, om de drukke zomerperiode wat te ontlasten. Maar dat bleek uiteindelijk zodanig duur uit te komen dat we er toch maar weer zelf aan begonnen zijn. Ook daar zijn regendagen goed voor…

Ook de jonge boompjes en struikjes die we de voorbije jaren geplant hebben, genieten volop van de regen. De laatste zomers hebben ze meer afgezien dan dat ze groeiden. Nu zie je de rijtjes en eilandjes voederbomen echt verschijnen in de weiden, het Zonnekouterlandschap verandert er zienderogen mee. Dat betekent ook alweer gelukkiger koeien, en uiteindelijk ook beter vlees!

An

samenstelling pakket

Klein:   sla, snijbonen, trostomaat van eigen land zonnekouterland, courgettes van Ourobouros (Vroente), spitskool en rode biet van De Kollebloem (Vroente).

Groot: roodlof, vleestomaat, kerstomaat, puntpaprika, komkommer en wortel van eigen zonnekouterland (Vroente), koolrabi en pijpajuin van de Kollebloem (Vroente),  aubergine van Ourobouros (Vroente).

Gemengd: trostomaat en komkommer van eigen zonnekouterland (Vroente),  rode biet en broccoli van de Kollebloem (Vroente), blauwe bes van Christ Laevens, pruim (Be) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

Fruit: Blauwe bes van Christ Laevens, druif wit (It), pruim (Be), banaan (Do, Fair Trade) en meloen Charentais (Fr)  via Biofresh.

Aardappel: Frieslander krieltjes van eigen land

nieuws
Pakket week 48
Lees meer
nieuws
Pakket week 47
Lees meer
nieuws
Pakket week 46
Lees meer
nieuws
Pakket week 45
Lees meer