Nieuwsbrief week 7

Calendar icon 13.02.2025
photo

An over de jaarlijkse internationale BD-conferentie

Vorige week trok ik naar de jaarlijkse internationale biodynamische conferentie in Dornach, bij Basel. Ieder jaar weer een inspirerend gebeuren, waar een duizendtal bd-boer.inn.en en onderzoekers van over heel de wereld ervaringen uitwisselen en samen nadenken over de ontwikkeling van de biodynamische landbouw. Met een toenemend aandeel actieve en gedreven jongeren, die mee willen bouwen aan de landbouw van hun toekomst. We logeerden met de Belgische ‘delegatie’ in een guesthouse, wat na elke intensieve werkdag voor de nodige ontspanning én verbinding zorgde!

Het thema was dit jaar ‘De aarde als levend wezen’; de invulling ongelooflijk divers.

Van getuigenissen van vrouwen uit India en Egypte die er in slagen om een beweging van tien- tot honderdduizenden (!) boeren op gang te trekken die samen voor een duurzame, levende landbouw gaan (iets waar ik wel een beetje jaloers van wordt). Over oudere culturen waar mensen nog veel meer de traditie te hebben om in gemeenschap werken; die vanuit hun vooroudertradities nog boeren vanuit een diep respect voor de levende aarde. Over het grote belang van gemeenschappen rond de boerderijen. Over onze levende aarde die ademt doorheen de seizoenen; met haar levende bodem als middenrif tussen aarde en kosmos. Een bodem vol microbioom (evenals onze eigen spijsvertering), die haar innerlijke kracht geeft, een immuunsysteem dat haar doet standhouden in extreme situaties. Die ons levende voeding schenkt waardoor we bij elke maaltijd een innige band met de aarde aangaan. Een levende voeding die ons bewustzijn mee ontwikkelt, en ons kracht en weerstand schenkt.

Hoe we als mensheid bij de ontwikkeling van ons bewustzijn alsmaar dieper ondergedoken zijn in een analyserende ‘dode’ wetenschap, een ongelooflijke hoeveelheid kennis vergarend die steeds minder in verbinding staat met het leven.

Hoe hierdoor industriële landbouw ontstond: een landbouw die de aarde lostrekt uit haar levenskringlopen. Waardoor levenskrachten op hol slaan, wat zich uit in extreme weersomstandigheden, die mens en aarde in gevaar brengen. En hoe die ‘dode’ wetenschap oplossingen bedenkt die ons nog verder van het leven weg leiden, en de problemen enkel nog groter maakt.

Hoe we moeten leren om vanuit ons bewustzijn al onze kennis in verbinding te brengen met het levende, aansluiting te laten vinden met de wijsheid van de natuur, en iedere actie die we op het land doen ten dienste te stellen van het levende.

Met al onze zintuigen wakker op het veld te staan, tussen hemel en aarde. Onze aarde te schenken wat ze nodig heeft, en haar te danken voor de rijke oogst.

Hoe we de balans kunnen herstellen door boerderijen te ontwikkelen als een levend organisme, ingebed in hun omringende natuurlijke ecosysteem. Door de bodem te herstellen, door haar te voeden met compost van levende mest, helende preparaten toe te voegen, haar te bedekken met voedende groenbemesters...

Wat goed is voor de natuur, is goed voor bodem, mens en aarde. Een simpele wijsheid die we hier in onze industriële westen veel te lang vergeten zijn.

En niet in het minst: Door nieuwe gemeenschappen te vormen rond de boerderijen, waardoor we samen zorg kunnen dragen voor onze aarde.

Als boeren én consumenten hebben we veel in handen; door de keuzes die we maken in onze landbouw en in onze voeding kunnen we de aarde in gevaar brengen of haar helpen ontwikkelen. De weg van het leven gaat tegen de stroom in, en is niet makkelijk. Maar we doen het wel.

Met de woorden van een wijze boer: ‘It is impossible, but it needs to be done!’

Hoe klein onze levende boerderijen ook zijn: samen vormen we vele inspirerende lichtpuntjes over heel het aardoppervlak, samen maken we wel degelijk een verschil!

An 

Foto via De Kollebloem

Samenstelling pakket

Klein: prei, postelein van eigen Zonnekouterland (Vroente); wortel van Livinushof; champignons van Noppe/Duyck; groene selder (Be), rode biet (Be), warmoes (It)

Groot: prei, postelein van eigen Zonnekouterland (Vroente); wortel, pastinaak van Livinushof; zoete bataat van Moyaert; groene pompoen van Milagro; groene selder (Be), paksoi (Be), sojascheuten (Be)

Gemengd: prei, veldsla van eigen Zonnekouterland (Vroente); wortel van Livinushof); groene selder (Be), appel natyra (Be), peren conference (Be); sien tarocco (It)  

Fruit: appel natyra (Be), peren conference (Be); avocado (Es), appelsien (Es), mandarijn (It)

nieuws
Pakket week 11 2025
Lees meer
nieuws
Vacature winkelmedewerker op zaterdag
Lees meer
nieuws
Nieuwsbrief week 10
Lees meer
nieuws
Nieuwsbrief week 9
Lees meer